Kiedyś parzenie herbaty w czajniku, dzbanku czy imbryku było na porządku dziennym. Duży czajnik starczał na herbatę dla całej rodziny, zbierającej się wspólnie przy posiłku. W dzisiejszych czasach, kiedy ciągle się spieszymy i nierzadko wspólny posiłek zjadamy jedynie w weekend lub od święta, czajniki do parzenia herbaty stały się nieco zapomnianym elementem śniadania, obiadu czy kolacji.
Na wstępie, warto rozgraniczyć czajniki, imbryki i dzbanki. W wielu miejscach, występują one jako synonim, tymczasem nie do końca tak jest.
Dzbanków używamy do serwowania zaparzonej uprzednio herbaty, ale znajdziemy również dzbanki z zaparzaczami. Czajniki i imbryki, służą typowo do parzenia herbaty. Taki podział ze względu na przeznaczenie naczyń funkcjonował kiedyś i dzisiaj nie jest on już taki oczywisty.
Dlaczego warto używać czajników czy dzbanków do parzenia herbaty?
Poza wspomnianym aspektem, że świetnie sprawdzają się przy wspólnych posiłkach, zachęcają do ich celebrowania, pomagają budować więź w rodzinie, mają również niezwykle praktyczne zastosowanie. Pomagają dłużej utrzymać właściwą temperaturę serwowanego naparu.
Niezależnie od tego, czy herbatę w czajniku zaparzymy jako dodatek do śniadania czy też na spotkanie w gronie przyjaciółek, to nasz czajnik będzie dłużej utrzymywał właściwą temperaturę, niż byśmy parzyli herbatę w zwykłym kubku.
Jakie są wady i zalety parzenia herbaty w czajniczku czy dzbanku?
Przede wszystkim parząc herbatę w czajniczku, ciężko jest kontrolować czas parzenia suszu, przez co herbata jest zbyt mocna lub wręcz gorzka. Kolejnym aspektem, jest fakt unoszenia się w herbacie zaparzonych fusów. Utrudniają one nalewanie herbaty do kubków czy szklanek, zapychając dzióbek.
Dlatego decydując się na zakup czajniczka do parzenia herbaty, warto wybierać warianty z zaparzaczem. Ma on wiele postaci – od sitka, poprzez ceramiczną lub szklaną wkładkę, którą usuwa się po zaparzeniu herbaty. Wszystkie wspomniane modele dostępne są w naszej ofercie. Czajniki z zaparzaczami są niezwykle lubiane przez koneserów herbaty, którzy doceniają fakt, że w czasie parzenia, woda może swobodnie przepływać pomiędzy parzonymi liśćmi herbaty i nie są one zbite na niewielkiej powierzchni.
W ofercie naszego sklepu oferujemy szeroki wybór dzbanków i czajników z zaparzaczami o różnej pojemności. Dzięki temu, każdy może dobrać odpowiedni typ czajnika do swoich potrzeb – parzenie na własne potrzeby, parzenie na spotkanie rodzinne itp.
Jak wybierać dobry czajnik?
Aby wybrać dobry czajnik, którego używanie do parzenia herbaty będzie przyjemnością należy wziąć pod uwagę kilka rzeczy:
1. dziobek – musi być odpowiednio wyprofilowany, aby nalewając napar, nie rozlewać herbaty dookoła. Musi posiadać również odpowiednio dopasowaną średnicę, dzięki czemu herbata będzie łatwo nalewana.
2. dobrze dopasowana pokrywka – nawet najpiękniejszy czajnik traci cały swój urok, jeśli przy nalewaniu herbaty nieustannie spada z niego pokrywka.
3. Rączka – rączka umożliwi łatwe chwytanie gorącego czajnika.
4. Filtr – filtr, który oddzieli nam napar od fusów a jeszcze lepiej wyjmowany zaparzacz są również nieodzowne przy czajniku
5. Materiał z jakiego wykonany jest czajnik – powinien być wysokiej jakości. Nie chcemy aby nalewając gorącą wodę, szklany czajnik nagle pękł, lub o ile był emaliowany, aby zaczęła się łuszczyć emalia.
Dzbanki czy czajniczki do parzenia herbaty, to również niezwykle efektowny gadżet, który powinien znajdować się w kuchni każdego prawdziwego smakosza herbaty. Jest to idealny pomysł na prezent.
Irena Ryś
Jak mój dzbanuszek się stłukł to nawet czajnik do herbaty vintage trafił na stół jak goście przyszli :D i też fajnie się to sprawdziło - każdy sobie nalewał tyle wody ile chciał :)