
Czy kobieta w ciąży może pić herbatę?
Okres ciąży to niezwykle ważny czas w życiu każdej kobiety. Już na początku ciąży, przyszła mama dostaje długą listę rzeczy, które nie są dla niej i dla powstającego w niej nowego organizmu wskazane. Co jednak z herbatą, którą również znajdziemy na niektórych listach produktów zakazanych dla przyszłych matek? Każdy zna liczne prozdrowotne właściwości herbaty, czy zatem jej obecność na takiej liście to nie przesada? Czy kobieta na czas ciąży musi zupełnie zapomnieć o herbacie?
Herbata to bogate źródło m.in. taniny, EGCG czy kofeiny. W zależności od rodzaju herbaty, dostarcza ona różne stężenie wymienionych substancji.
Tanina
Tanina odpowiedzialna jest za zmniejszenie przyswajania żelaza niehemowego o 25%, w rezultacie czego może wywołać anemię.
EGCG (polifenol galusan epigallokatechiny)
To silny przeciwutleniacz występujący w herbacie zielonej, zapobiega powstawaniu komórek rakowych. Drugą właściwością EGCE jest blokada metabolizmu kwasu foliowego, niezbędnego w ciąży. Kwas foliowy odpowiedzialny jest za prawidłowy rozwój komórek. Jak wykazały badania kobiety, które w okresie ciąży piły dużo zielonej herbaty, częściej rodziły dzieci z rozszczepem kręgosłupa.
Kofeina (teina)
W organizmie człowieka, kofeina działa około 4 godziny. U kobiety ciężarnej, czas ten jest dłuższy. Kofeina przenika do krwi podwyższając ciśnienie, podrażniając żołądek a nierzadko wywołując mdłości czy zgagę. Kofeina odpowiada również za wypłukiwanie z organizmu magnezu, żelaza i wapnia. A w okresie ciąży rozwijający się organizm maluszka, potrzebuje dużo wapnia do prawidłowego wzrostu.
Mimo wszystkich tych właściwości herbaty, przyszła mama może ją pić. Przyjmuje się, że bezpieczna ilość dla ciężarnej, to do 2 filiżanek słabego naparu herbaty zielonej lub czarnej dziennie.
Dla kobiet w okresie ciąży, lekarze zalecają picie herbaty czerwonej. Dostarcza nie tylko cenne żelazo, fluor czy potas, potrzebne również dziecku, ale również łagodzi depresje czy bezsenność, często występujące u ciężarnych.
Tak więc w okresie ciąży można pić słabą herbatę w szczególności zieloną czy czarną jedynie do 2 filiżanek dziennie. Zaleca się picie z umiarem wszelkich naparów z herbaty czy ziół. Należy również ograniczyć napoje gazowane, słodzone lub z innymi dodatkami konserwującymi, które obciążają organizm. Najlepiej w tym okresie kierować się zasadą złotego środka, czyli wszystko z umiarem.