Kategorie blog
Artykuły
Na czym polegają warsztaty ceramiczne w Krakowie w Smak Sztuki?

W naszej pracowni ceramicznej Smak Sztuki przy ul. Kobierzyńskiej 117 a w Krakowie, proponujemy rozbudowany i elastyczny program zajęć dla osób chcących nauczyć się technik pracy z gliną. Umiejętności nabyte podczas warsztatów ceramicznych, pozwalają na samodzielne posługiwanie się nimi w warunkach domowych. Można je wykorzystać do tworzenia przedmiotów codziennego użytku, biżuterii, dekorów i do wielu zabaw z dziećmi. Nie ma czasu cenniejszego, niż ten spędzony razem, a nasze kursy rozszerzają wachlarz Państwa możliwości. Zapraszamy.

Herbata a ciąża

Okres ciąży to niezwykle ważny czas w życiu każdej kobiety. Już na początku ciąży, przyszła mama dostaje długą listę rzeczy, które nie są dla niej i dla powstającego w niej nowego organizmu wskazane. Co jednak z herbatą, którą również znajdziemy na niektórych listach produktów zakazanych dla przyszłych matek?...

Herbata czerwona a odchudzanie

0
Herbata czerwona a odchudzanie

Herbata czerwona a odchudzanie

Herbata czerwona, jakiś czas temu zyskała miano „pożeracza tłuszczu” lub „pogromcy tłuszczu”. Ale czy faktycznie zasługuje na taki tytuł? Czy wystarczy pić czerwoną herbatę aby stracić nadmiarowe kilogramy?
Najpierw przyjrzyjmy się czym naprawdę jest czerwona herbata.

 

Herbata Pu-Erh – jak powstaje

Należy zacząć od faktu, że w Chinach Pu-erh zaliczany jest do herbat czarnych, zaś w Europie funkcjonuje nieco błędnie, pod nazwą herbata czerwona. Dzieje się tak ponieważ w Chinach podział na rodzaje herbat dokonywany jest na podstawie koloru naparu. Herbata ta pochodzi z prowincji Yunnan, regionu Pu'er. Produkcję tego typu herbaty zaczyna się już wytypowania odpowiednich krzewów herbacianych o długich i mięsistych liściach. Proces produkcji zebranego surowca zaczyna się od więdnięcia liści. Zwiędnięte liście umieszczane są w wielkich koszach, potrząsanych od czasu do czasu. Dzięki potrząsaniu, liście herbaty ocierają się o siebie powodując proces utleniania. Aby zatrzymać ten proces herbata jest potem suszona a następnie poddawana fermentacji i leżakowaniu. Leżakowanie Pu-erh trwa zazwyczaj 5 do 7 lat, choć bywają też odmiany leżakowane nawet 50 lat.

Czerwona herbata – działanie

Herbata Pu-erh ma dość dobrze udokumentowane poprzez liczne badania działanie. Pobudza procesy trawienne, oczyszcza organizm z toksyn, pomaga zachować właściwy poziom cholesterolu, wzmacnia organizm, wspomaga pracę wątroby, pobudza trawienie, zmniejsza wchłanianie tłuszczów, poprawia pamięć, a nawet łagodzi skutki spożycia alkoholu.

Jak parzyć czerwoną herbatę?

Herbatę parzymy zalewając susz wrzącą wodą w temperaturze 98 stopni. Pierwsze parzenie trwa ok. 5 sekund i nie pijemy go tylko wylewamy, nazywamy to "budzeniem herbaty puerh". Każde następne parzenie powinno być dłuższe czyli 30 sekund, 1 minuta, 1,5 minuty. Czas parzenia w warunkach gastronomicznych np. w kawiarni to standardowo ok 1 min.

Czerwona herbata a odchudzanie

Jak dowiedli francuscy naukowcy, niemal 90% pacjentów pijących regularnie ten rodzaj herbaty, po miesiącu ważyło średnio 6 kg mniej. Liczba była tym większa, im większa była nadwaga pacjenta. Co ważne, utrata wagi była stała i nie wiązała się ze zmianą nawyków żywieniowych. Uważa się, że herbata czerwona aktywuje enzymy pokarmowe do wydzielania soków trawiennych pobudzających pracę jelit, ale blokujących wchłanianie się tłuszczu. Należy jednak pamiętać, że czerwona herbata to nie jest lekarstwo na „całe zło”. Jeśli trwale nie zmienimy sposobu odżywiania na zbilansowaną dietę, wspartą aktywnością fizyczną, to cały trud odchudzania i tak pójdzie na marne. Przy diecie wspomaganej herbatą czerwoną, zaleca się picie herbaty w ilości 5-6 filiżanek dziennie po każdym posiłku. Na czas odchudzania odstawiamy wszelkie inne napoje, szczególnie słodzone i gazowane jak również kawę. Wszystkie napoje zastępujemy herbatą pu-erh. Dodatkowo warto pamiętać, że rano nie pijemy herbaty na czczo,

Jaką herbatę wybrać?

Oczywiście wybieramy herbatę puerh liściastą lub w formie gniazda Tuocha, pochodzące ze sprawdzonych źródeł. Ich aromat powinien nam przypominać zapach ziemi a nie stęchlizny czy pleśni, jak to niestety bywa w sklepach prowadzonych przez osoby, które nie znają się na herbatach puerh. Jeśli kojarzycie smak herbaty pu-erh jako trudny do zniesienia, wybierajmy mieszanki aromatyzowane np. trawą cytrynową ale zawierające dużą ilość czerwonej herbaty, ponieważ to na jej działaniu zależy nam najbardziej. Z naszej ofercie polecamy również herbatę "Puerh 7-letni" o pięknie zwijanych liściach i szlachetnym smaku, który można zaparzać nawet 3-4 razy.

Komentarze do wpisu (0)

Newsletter
Chcesz wiedzieć pierwszy o nowościach i promocjach w sklepie?
Chcę otrzymywać E-mail Newsletter. Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych do celów marketingowych zgodnie z

polityką prywatności

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl