
Sezon grypowy w pełni. Ciężko dostać się do lekarza. Warto zatem w tym okresie szczególnie skupić się na poprawieniu odporności i dbaniu o własne zdrowie. Na wiele dolegliwości, polecamy herbatę imbirową. Nie tylko doskonale rozgrzewa, ma działanie bakteriobójcze i polecana jest w przeziębieniach. Taka herbatka, działa lepiej niż nie jeden konwencjonalny lek. Ale to nie jedyna jej funkcja.
Właściwości imbiru
Imbir to roślina znana od starożytności i powszechnie stosowana w medycynie zarówno chińskiej czy ajurwedyjskiej. To Indie i Chiny, głównie ze względu na klimat, są wiodącymi producentami imbiru. Ma działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne. To również bogate źródło magnezu, cynku, witaminy C oraz wielu cennych minerałów.
Jak wykazały badania, regularne picie naparu z imbiru, doskonale oczyszcza wątrobę, pomaga rozpuścić kamienie nerkowe, zapobiega powstawianiu udarów, poprawia krążenie, pomaga w utracie wagi (wspomaga produkcję soków żołądkowych, trawienie i wydalanie). Imbir doskonale sprawdzi się również na problemy żołądkowe, pomaga uregulować poziom cukru we krwi, zapobiega wystąpieniu choroby Alzheimera.
Herbata z imbirem pozwala również złagodzić bóle menstruacyjne. Aby wzmocnić działanie imbiru, warto do naparu dodać kurkumę. Pamiętajmy również o imbirze kandyzowanym. To doskonała i odświeżająca przekąska w ciągu dnia. Zaleca się picie herbatki z imbirem 2-3 razy dziennie, ok 30 minut przed posiłkiem.
Przepis na herbatkę imbirową (250 ml)
1 łyżka stołowa mocnej czarnej herbaty [link] 1 łyżka miodu 1 cm kawałek świeżego imbiru ¼ łyżeczki kurkumy Herbatę parzymy razem z obranym i startym imbirem. Dodajemy kurkumę. Dosładzamy do smaku miodem. Przy przeziębieniu, pijemy gorącą.