Chai Masala to napój narodowy z Indii. Spożywany w dużych ilościach przez mieszkańców Indii. Chai Masala przygotowywana jest z herbaty zielonej lub czarnej indyjskiej – np. Assam, Nilgiri.
Darejeeling oraz wielu przypraw. Zawiera TEINĘ, o działaniu podobnym do kofeiny. Kompleks witamin i teiny pobudza układ nerwowy i podnosi koncentrację oraz nastrój, polecana zarówno w okresie upałów jak i chłodów. Parzenie herbaty indyjskiej to piękny rytuał. Przygotowywanie w ozdobnym czajniczku i szklaneczkach oraz podanie na pięknej tacy, sprawia wiele przyjemności i jest niezapomnianym wspomnieniem z podróży do Indii.
W Indiach sprzedawana na ulicy i serwowana w glinianych czarkach, które po spożyciu należy stłuc o ziemię lub pozostawić sobie na pamiątkę.
W Europie zdobywa coraz większą popularność ze względu na bogactwo właściwości i orientalny smak. Powstaje nawet wiele odmian tego napoju np na bazie mleka sojowego czy ryżowego. Hitem jest chai masala na mleku skondensowanym, do jej przygotowania nie używamy wtedy już cukru. Coraz częściej herbata ta przygotowywana jest z herbaty czerwonej czy nawet yerba mate. Do mieszkanki przypraw - masala dodawana jest wanilia czy kakao. W Stanach dostępna w lokalach gastronomicznych w formie zimnej, lub z dodatkiem bitej śmietany i lodów.