Kategorie blog
Artykuły
Na czym polegają warsztaty ceramiczne w Krakowie w Smak Sztuki?

W naszej pracowni ceramicznej Smak Sztuki przy ul. Kobierzyńskiej 117 a w Krakowie, proponujemy rozbudowany i elastyczny program zajęć dla osób chcących nauczyć się technik pracy z gliną. Umiejętności nabyte podczas warsztatów ceramicznych, pozwalają na samodzielne posługiwanie się nimi w warunkach domowych. Można je wykorzystać do tworzenia przedmiotów codziennego użytku, biżuterii, dekorów i do wielu zabaw z dziećmi. Nie ma czasu cenniejszego, niż ten spędzony razem, a nasze kursy rozszerzają wachlarz Państwa możliwości. Zapraszamy.

Herbata a ciąża

Okres ciąży to niezwykle ważny czas w życiu każdej kobiety. Już na początku ciąży, przyszła mama dostaje długą listę rzeczy, które nie są dla niej i dla powstającego w niej nowego organizmu wskazane. Co jednak z herbatą, którą również znajdziemy na niektórych listach produktów zakazanych dla przyszłych matek?...

Herbata po indyjsku Chai Masala to smak Indii

0
Herbata po indyjsku Chai Masala to smak Indii

Chai Masala to napój narodowy z Indii. Spożywany w dużych ilościach przez mieszkańców Indii. Chai Masala przygotowywana jest z herbaty zielonej lub czarnej indyjskiej – np. Assam, Nilgiri.

Darejeeling oraz wielu przypraw. Zawiera TEINĘ, o działaniu podobnym do kofeiny. Kompleks witamin i teiny pobudza układ nerwowy i podnosi koncentrację oraz nastrój, polecana zarówno w okresie upałów jak i chłodów. Parzenie herbaty indyjskiej to piękny rytuał. Przygotowywanie w ozdobnym czajniczku i szklaneczkach oraz podanie na pięknej tacy, sprawia wiele przyjemności i jest niezapomnianym wspomnieniem z podróży do Indii.

W Indiach sprzedawana na ulicy i serwowana w glinianych czarkach, które po spożyciu należy stłuc o ziemię lub pozostawić sobie na pamiątkę.

W Europie zdobywa coraz większą popularność ze względu na bogactwo właściwości i orientalny smak. Powstaje nawet wiele odmian tego napoju np na bazie mleka sojowego czy ryżowego. Hitem jest chai masala na mleku skondensowanym, do jej przygotowania nie używamy wtedy już cukru. Coraz częściej herbata ta przygotowywana jest z herbaty czerwonej czy nawet yerba mate. Do mieszkanki przypraw - masala dodawana jest wanilia czy kakao. W Stanach dostępna w lokalach gastronomicznych w formie zimnej, lub z dodatkiem bitej śmietany i lodów.

Komentarze do wpisu (0)

Newsletter
Chcesz wiedzieć pierwszy o nowościach i promocjach w sklepie?
Chcę otrzymywać E-mail Newsletter. Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych do celów marketingowych zgodnie z

polityką prywatności

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl