Nazwa łacińska: Camellia sinensis
Jest to wieczniezielone, średniej wysokości drzewo z rodziny kameliowatych rosnące początkowo w Chinach. W ciągu 20 lat osiąga do 20 m. wysokości, natomiast uprawiane osiąga do 2,75 m. wysokości. Na plantacji ze względów praktycznych – ułatwienia zbioru liści - przycina się roślinę do ok. 1,5 m. wysokości.
Liście, owoc, kwiaty
Krzew herbaciany posiada wiecznie zielone listki. mają jajowaty kształt, ząbkowane brzegi oraz białe lub różowe wonne kwiaty, potem pojawia się owoc herbaty. Po 4-5 latach od zasadzenia krzewów po odpowiednim przetworzeniu liści w procesie produkcji można przyrządzić smaczny napar.
Odporna roślina
Krzew herbaciany jest dość odporny na niekorzystne warunki atmosferyczne, znosi nawet mroźne zimy. Krzewy mogą by wykorzystywane nawet do 100 lat. Krzewy na plantacjach eksploatuje się przez ok.. 25 lat, a nawet dłużej. Świetne zbiory są w klimacie monsunowym i podzwrotnikowym, na stokach gór, gdzie jest optymalna temperatura powyżej 10 s. C i doskonała wilgotność wynikająca z częstych opadów. Krzew herbaciany rośnie rośnie nawet powyżej 2000 m. n.p.m. na ubogich glebach. Większość składników potrzebnych do wzrostu rośliny jest dostarczana z opadami deszczu.
Substancje aktywne w liściach
Surowiec zawiera pochodne ksantyn (kofeinę, teobrominę) w postaci garbników, kwasy fenolowe (gł. kwas chlorogenowy i neochlorogenowy) odpowiedzialne za antymutagenne działanie, liczne flawonoidy działające przeciwlękowo oraz wiele minerałów, witamin i koenzymów działające wspomagająco odżywczo i witalizująco.
Działanie ogólne na organizm
Dzięki zawartym składnikom działa pobudzająco i stymulująco na układ nerwowy, przeciwdepresyjnie i a także, ściągająco, moczopędnie, oczyszczająco i korzystnie na trawienie. Gatunek herbaty czerwonej Puerh obniża poziom lipidów i cukrów we krwi i uszczelnia ściany naczyń krwionośnych.