
Hibiskus- właściwości, zalety picia herbaty z hibiskusem
Hibiskus to niezwykle piękny kwiat malwy sudańskiej, zwany również ketmią. Jednak mało kto wie, że oprócz piękna, kryje w sobie również dużo właściwości prozdrowotnych. Regularne picie herbaty z kwiatów hibiskusa bardzo pozytywnie wpływa na działanie całego naszego organizmu.
Herbatka z tego kwiatu, jest niezwykle popularna w Egipcie, gdzie zwana jest czerwonym złotem faraonów lub karkade. To poniekąd napój narodowy pity zarówno na ciepło i na zimno. To właśnie herbatką z hibiskusa wita się gości czy sprzedawcy na straganach zachęcają do zaglądnięcia do ich sklepiku.
Tradycyjnie, jak każda herbatka z tych rejonów, tak i karkade serwowana jest z bardzo dużą ilością cukru, oznaczającą pomyślność dla osób ją pijących. W krajach muzułmańskich, często karkade pita jest w kieliszkach, jako zastępstwo alkoholu, którego muzułmanie pić nie mogą.
Napar z hibiskusa ma lekko kwaskowy smak, a to dzięki dużej zawartości witaminy C. Warto wzbogacać herbatkę takimi dodatkami jak cynamon, kwiat dzikiej róży, miód, cukier, wanilia. Sprawdzą się również w tej roli soki owoce czy kandyzowany imbir czy skórka pomarańczy.
Dlaczego warto pić herbatkę z hibiskusa?
Świetnie sprawdza się w problemach z wątrobą a szczególnie jej stłuszczeniu. Wspomaga również odchudzanie poprzez przyspieszenie metabolizmu, co potwierdzają badania przeprowadzone w 2014 r. Herbatka z hibiskusa obniża poziom złego cholesterolu a poprawia ilość tego dobrego. Regularne picie naparu, wspomaga walkę z nadciśnieniem. Dzięki dużej ilości polifenoli, herbatka działa przeciwstarzeniowo. Zawiera również liczne antyoksydanty, które wykazują działanie antyrakowe. Przypisuje mu się działanie antybakteryjne jak i oczyszczające organizm. Polecany również na problemy z zastojami wody w organizmie- działa moczopędnie. Z ciekawostek należy nadmienić, że kwiat hibiskusa kwitnie tylko jeden dzień. Herbatka z hibiskusa, nie powinna być pita przez kobiety starające się o dziecko lub kobiety w ciąży. Niektóre badania naukowe wskazują, że regularne picie dużych ilości hibiskusa wpływa na poziom estrogenu. Z tego powodu osoby z niskim poziomem estrogenu, na zastępczej terapii hormonalnej oraz osoby stosujące pigułki antykoncepcyjne nie powinny pić regularnie dużych ilości napoju z hibiskusa.
Jak przyrządzić herbatkę z hibiskusa na ciepło?
Liście hibiskusa zalewamy wrzątkiem i parzymy pod przykryciem 3-8 minut, w zależności od mocy naparu, jaki chcemy uzyskać. Możemy herbatkę dosłodzić do smaku miodem lub cukrem trzcinowym.
Jak przyrządzić herbatkę z hibiskusa na zimno?
W okresie letnim, kwiaty możemy zalać zimną wodą, jednak wtedy należy odczekać ok 10-15 minut, aby płatki hibiskusa nasiąkły i oddały ekstrakt do napoju. Zakupione u nas kwiaty hibiskusa, można parzyć 2-3-krotnie, bez utraty wartości smakowych.