Karob jest stosunkowo mało znany w Polsce. Funkcjonuje pod nazwami: chlebek świętojański, mączka z chlebka świętojańskiego, szarańczyn strąkowy czy ceratonia. Drzewo karobowe nazywane również drzewem Św. Jana, pochodzi z Azji Mniejszej, gdzie uprawiane jest powszechnie od ponad 3000 lat. Karob, w najczęściej spotykanej formie sproszkowanej, powstaje poprzez zmielenie ziaren z długich strączków, rosnących na drzewie karobowym. Uzyskany w ten sposób proszek kolorem jak i smakiem przypomina kakao, jest jednak od niego dużo słodszy. W sprzedaży możemy spotkać również sok z karobu, zwany melasą z chleba świętojańskiego. W tej postaci stosowany jest jako jeden z najzdrowszych naturalnych słodzików.
Zalety mączki chlebka świętojańskiego
Karob działa jak przeciwutleniacz, dzięki czemu ma właściwości odmładzające komórki w tym komórki skóry. W przeciwieństwie do kakao, karob nie zawiera alergenów jak i charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu. Nie zawiera kofeiny czy teobrominy, jest więc bezpieczny dla kobiet w ciąży. Ze względu ba brak kofeiny w składzie, może być spożywany przez osoby z wysokim ciśnieniem. W składzie karobu, nie znajdziemy również kwasu szczawiowego, utrudniającego wchłanianie wapnia przez organizm człowieka. Karob posiada właściwości wykrztuśne, przez co pomaga wydalać wydzielinę z płuc. Reguluje poziom cholesterolu we krwi oraz pomaga we wszelkich problemach żołądkowych. Polecany szczególnie w problemach z refluksem.
Wartości odżywcze karobu
Karob to bogate źródło węglowodanów (70%), ale dostarcza nam również białka, wody i zawiera tylko 4% tłuszczu. W mączce chlebka świętojańskiego znajdziemy witaminy z grupy B, witaminę A,E oraz D. Zawiera również pierwiastki takie jak magnez, wapń, czy żelazo oraz pektyny i garbniki. Karob posiada prawie 3 razy więcej wapnia niż czekolada.
Do czego używać karob?
Karob świetnie sprawdza się jako zamiennik kakao – w różnego rodzaju deserach, kremach czy napojach. Stosowany bywa również jako zagęstnik.