Kategorie blog
Artykuły
Na czym polegają warsztaty ceramiczne w Krakowie w Smak Sztuki?

W naszej pracowni ceramicznej Smak Sztuki przy ul. Kobierzyńskiej 117 a w Krakowie, proponujemy rozbudowany i elastyczny program zajęć dla osób chcących nauczyć się technik pracy z gliną. Umiejętności nabyte podczas warsztatów ceramicznych, pozwalają na samodzielne posługiwanie się nimi w warunkach domowych. Można je wykorzystać do tworzenia przedmiotów codziennego użytku, biżuterii, dekorów i do wielu zabaw z dziećmi. Nie ma czasu cenniejszego, niż ten spędzony razem, a nasze kursy rozszerzają wachlarz Państwa możliwości. Zapraszamy.

Herbata a ciąża

Okres ciąży to niezwykle ważny czas w życiu każdej kobiety. Już na początku ciąży, przyszła mama dostaje długą listę rzeczy, które nie są dla niej i dla powstającego w niej nowego organizmu wskazane. Co jednak z herbatą, którą również znajdziemy na niektórych listach produktów zakazanych dla przyszłych matek?...

Przepis na piernik kanadyjski z kremem daktylowym i herbatą

0
Przepis na piernik kanadyjski z kremem daktylowym i herbatą

Zapraszamy dzisiaj na pyszny piernik z dodatkiem herbaty i kremem daktylowym.

Wszystkie łasuchy lubiące herbatę, powinny być usatysfakcjonowane ;)

Piernik jest wilgotny, pyszny i szybko znika ze stołu. Jeśli nie macie daktyli świeżych, można użyć również daktyli suszonych, wcześniej je namaczając w wodzie. Zamiast daktyli można dodać kilka łyżek mocnej kawy, wtedy otrzymamy krem kawowy.

 

Ciasto
    • 2 jajka
    • 1/4 szkl cukru
    • 125 g płynnego miodu (najlepszy do piernika to miód gryczany)
    • 1/2 szkl oleju
    • 1/2 szkl mocnej herbaty (u nas herbata assam)
    • 1 i 1/2 szkl mąki
    • 1/2 torebki przyprawy do piernika
    • 2 łyżki kakao
    • 1 łyżeczka sody
    • Ulubione bakalie (rodzynki, orzechy)

Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i miksujemy.  Dodajemy kolejno żółtka, miód i olej, miksujemy. Dodajemy herbatę, mąkę, kakao, sodę i przyprawę do piernika.Na koniec dodajemy bakalie i mieszamy na gładką masę.

Pieczemy w keksówce wysmarowanej tłuszczem w temp 180 stopni ok 30 min do tze. suchego patyczka.

Krem:
    • 200 g świeżych daktyli
    • 250 g mascarpone
    • 1 łyżka cukru pudru

Ze świeżych daktyli usuwamy pestki. Jeśli uzyliśmy daktyli suszonych, namaczamy je wcześniej w wodzie na 2h. Kroimy daktyle na mniejsze kawałki. W osobnym naczyniu ubijamy serek mascarpone na puszystą masę. Dodajemy posiekane daktyle i dodajemy cukier puder. Mieszamy.

Polewa czekoladowa:
  • 75 g kaletek czekolady (lub zwykłej czekolady gorzkiej)
  • 25 g masła
  • 3 łyżki wody

Wszystkie składniki polewy rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy.

Upieczony piernik wyjmujemy z keksówki i pozostawiamy do wystygnięcia. Piernik kroimy, przekładamy kremem, na górze rozsmarowujemy polewę czekoladową.

Komentarze do wpisu (0)

Newsletter
Chcesz wiedzieć pierwszy o nowościach i promocjach w sklepie?
Chcę otrzymywać E-mail Newsletter. Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych do celów marketingowych zgodnie z

polityką prywatności

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl