Przejdź do głównej treści
Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Sposób przygotowania Chai Masala

Chai Masala to herbata niezwykle popularna w Indiach. Przygotowuje się ją z dodatkiem aromatycznych przypraw i mlekiem. Ma niepowtarzalny, głęboki smak. Zapraszamy na przepis i skosztowanie tej oryginalnej herbaty!

Sposób przygotowania Chai Masala

Herbata indyjska Chai Masala

Sposób przygotowania:

  • Przygotuj przybory: ozdobny czajnik, szklaneczki, taca, łyżka, moździerz, palnik do podgrzewania, garnek 0,5 litrowy, sitko.

  • Przygotuj składniki: herbata czarna, świeży imbir, kora cynamonu, 1 łyżka stołowa kardamonu, goździków, całego anyżu, 0,5 łyżki czarnego pieprzu, cukier, mleko.

  • Do moździerza wsyp: cynamon, kardamon, goździki, anyż, pieprz, 2 łyżki stołowe świeżego imbiru i rozgnieć przyprawy, tworząc mieszankę przyprawe -  masalę.

  • Zagotuj 0, 3 litra wody w garnku. Do gotującej wody dodaj całą Masalę. Gotuj na średnim ogniu aż do zawrzenia.

  • Dodaj 3 łyżki stołowe herbaty czarnej np. Assam, Nilgiri, Darjeeling.

  • Podgotuj na średnim ogniu aż do zawrzenia. Zestaw 1-szy raz i dodaj mleka do zapełnienia garnka.

  • Podgotuj na średnim ogniu aż do zawrzenia. Zestaw 2-gi raz i dodaj ok. 3 łyżki cukru lub miodu.

  • Dokładnie wymieszaj esencję i podgotuj aż do zawrzenia.

    Zestaw 3-ci raz. Przecedź przez sitko wlewając do czajnika.

  • Nalej Chai Masala z wysoka do szklaneczek w celu powstania turbanu.

  • Rozkoszuj się złożonym, słodkim smakiem i aromatem herbaty indyjskiej.

Wskazówka: Picie herbaty Chai Masala pozwala zwalczać infekcje i wirusy, dlatego warto pić ją w okresie jesieni i zimy.

Komentarze do wpisu (0)

Napisz komentarz