W skład yerba mate wchodzą 24 witaminy i mikroelementy oraz 15 aminokwasów (karoten, czyli prowitamina A, witaminy A, B, C, E, B1, B2- ryboflawina, kwas nikotynowy, pantotenian, witaminę H, magnez, wapń, wapń, żelazo, sód, potas, krzem, fosfor, siarkę, kwas chlorowodorowy, chlorofil, cholinę oraz inozytol).
Osoby pijące napar yerba mate doceniają przede wszystkim:
- jej delikatny smak przypominający słabą zieloną herbatę przy równoczesnym lekko pikantnym nikotynowym posmaku (choć to zależne jest od marki firmy produkującej, ponieważ niektóre rodzaje mają smak bardzo łagodny)
- przyjemny słodkawy zapach o lekko ziołowej nucie
- przyjemne działanie pobudzające bez uczucia kołatania
- wyraźne podniesienie funkcji psychicznych i fizycznych oraz poprawę nastroju, samopoczucia, podniesienie poziomu koncentracji przy równoczesnym działaniu tonizującym, rozluźniającym układ mięśniowy
- możliwość wielokrotnego zaparzania bez potrzeby dodawania yerby
- unikalny sposób spożywania naparu z naczynia mate o estetycznym wyglądzie przez specjalną rurkę zakończoną siteczkiem zwaną bombillą
- wspomagające działanie w kuracjach odchudzających
- regulujące oddziaływanie na układ trawienny i przemianę materii
- działanie regenerujące w okresie rekonwalescencji
- oczyszczające właściwości z metali ciężkich i toksyn
- bogactwo witamin i minerałów zawarte w napoju z yerba mate dzięki czemu leczy anemię i szkorbut
- działanie immunologiczne w okresie jesienno-zimowym, pobudza układ odpornościowy
- wspomaganie w leczeniu alergii np. katar sienny
- skuteczne działanie obniżające poziom cholesterolu we krwi
- przyczynianie się do odbudowy zniszczonej tkanki żołądka i jelit
- lekkie działanie uspokajające likwidujące stres i uczucie napięcia wewnętrznego
- działanie antyoksydacyjne, czyli usuwające wolne rodniki przyczyniające się do zapadania na choroby cywilizacyjne oraz słabe afrodyzjakalne
- właściwości antyreumatyczne
Przeprowadzone badania wykazały zawartość w yerba mate:
- substancji z grupy ksantyn - KOFEINY (zwanej potocznie mateiną) zawartej w liściach yerba mate, która stymuluje Centralny Układ Nerwowy, nie powodując uzależnienia (to samo co teina=kofeina=mateina)
- 196 aktywnych komponentów (więcej niż w zielonej herbacie)
- witaminę A (konieczną do prawidłowego wzrostu, uodparniającej organizm przeciw infekcjom, polepszającą wzrok)
- witaminę B1 (niezbędnej do utrzymania prawidłowego stanu układu nerwowego, ułatwiająca trawienia)
- witaminę B2 (wzmacnia włosy, zapobiega zapaleniom oczu)
- witaminę C (środek antytoksyczny, wzmacnia zęby, zwiększa ilość czerwonych krwinek),
- żelazo (konieczne do utrzymania normalnego poziomu sprawności fizycznej),
- sód, potas, wapno (wzmacniające kości i zęby),
- magnez , krzem, fosfor, siarkę, kwas chlorowodorowy, chlorofil, cholinę, inozytol.
- fosfor - jest niezbędny do utrzymania sprawności systemu nerwowego i wydolności organizmu.