
10 powodów, dla których warto pić białą herbatę
Jak powstaje biała herbata?
Liście na białą herbatę zbierane są wczesną wiosną, z nierozwiniętych jeszcze pąków. Listki krzewu herbacianego zbierane na tym etapie, posiadają delikatne białe włoski. To od nich, herbata ta wzięła swoją nazwę. Listki nie są poddawane fermentacji a jedynie suszone, co powoduje, że biała herbata nie traci w procesie produkcji wielu cennych właściwości. Możemy powiedzieć, że to najmniej przetworzona herbata spośród innych gatunków herbat.
1. Biała herbata- świetny środek kosmetyczny
Biała herbata to bogate źródło przeciwutleniaczy. Nie dziwi fakt, że wyciąg z białej herbaty stosowany jest w wielu kosmetykach. Doskonale koi i łagodzi podrażnienia, zapobiega powstawaniu zmarszczek, poprawia koloryt i witalność skóry. Pomaga łagodzić skutki poparzeń słonecznych.
2. Biała herbata zamiast kawy
Picie białej herbaty doskonale pobudza organizm i wspomaga koncentrację. Jeśli nie lubisz kawy, lub nie chcesz jej pić w dużych ilościach, zamień kawę na białą herbatę.
3. Biała herbata i przeciwutleniacze
Biała herbata to bogate źródło licznych przeciwutleniaczy. Zawiera ich najwięcej spośród wszystkich herbat. Odpowiadają one za neutralizację działania wolnych rodników, przyczyny wielu chorób cywilizacyjnych w tym raka oraz starzenia się organizmu.
4. Relaks z białą herbatą
Białą herbata potrafi odprężyć i rozluźnić cały organizm. Zalecana jest do picia osobom zestresowanym i żyjącym w ciągłym napięciu.
5. Biała herbata- bogate źródło witaminy C
Napar z białej herbaty posiada dużą ilość witaminy C, dzięki czemu wspomaga naszą odporność. Dla przykładu napar napar z herbaty czarnej nie zawiera witaminy C.
6. Biała herbata a kości
Biała herbata ma korzystny wpływ na układ kostny, dzięki zawartości minerałów i pierwiastków. Zalecana jest w
przypadku osteoporozy, złamań , problemów ze stawami.
7. Biała herbata – eliksir młodości.
Za działanie odmładzające w białej herbacie, odpowiadają
przeciwutleniacze, których zadaniem jest zwalczać wolne rodniki, odpowiadające za usuwanie z organizmu kolagenu i za starzenie się komórek w tym również skóry.
8. Biała herbata i smak
Jeśli ktoś dopiero rozpoczyna swoją przygodę z piciem dobrych jakościowo herbat, poleca się mu herbaty białe, jako bardzo subtelne i delikatne w smaku jak i aromacie. Warto parzyć je wodą o temperaturze 85 stopni i krótko 1-2 minuty. Potem odcedzamy liście, po wypiciu używamy liści jeszcze dwukrotnie, aż do pełnego użycia cennych składników.
9. Biała herbata a układ krwionośny
Zawarte w białej herbacie polifenole, zapobiegają wchłanianiu się złego cholesterolu do krwi. Polecana jest osobom z chorobami serca.
10. Biała herbata i fluor
Biała herbata to bogate źródło fluoru. Jej regularne picie wzmacnia szkliwo. Badania wykazały, że u osób regularnie pijących białą herbatę między posiłkami, spadło tempo rozwoju próchnicy jak i zmalały choroby przyzębia i dziąseł.