WPROWADZENIE - HERBATA Z CYTRYNĄ i MIODEM PSZCZELIM
Wśród opinii o dodatkach do herbaty w okresie jesieni i zimy pojawia się najczęściej przepis na herbatę z miodem i cytryną.
Wiele osób nie wyobraża sobie picia herbaty w ziemie bez dodatku cytryny i miodu. Herbata z cytryną i miodem dla nich jest synonimem szybszego zdrowia w trakcie przeziębienia. W wielkim zakłopotaniu są właśnie Ci smakosze, gdy w towarzyskich rozmowach nagle okazuje się, że znajomy informuje ich, że: picie herbaty z cytryną i miodem szkodzi i prowadzi do choroby.
Pogląd o szkodliwości picia herbaty z cytryną i miodem bierze się z nieznajomości dokładnego składu herbaty i pomieszania pewnych pojęć. Na różnych stronach internetowych podaje się informację o dodawaniu cytryny do herbaty w taki sposób jakby picie herbaty z cytryną było równoznaczne z szybką śmiercią. Bez podawania źródła tej informacji taka informacja jest zupełnie bezwartościowa. Na podstawie mojej wieloletniej praktyki i lektury fachowej literatury nic mi nie wiadomo o szkodliwości dodawania cytryny do herbaty. Owszem picie czy spożywanie miodu zaleca się osobom, które lubią miód. Dzieci mogą spróbować miód według najnowszych badań dopiero po 1 roku życia, są jednak lekarze, którzy wskazują, że lepiej będzie po 2 roku życia zapoznać dziecko z miodem pszczelim.
JAKĄ PIĆ?
Picie herbaty z cytryną i miodem nie szkodzi, nie ma na to dowodów naukowych, a pseudonaukowe wywody w stylu "powstaje cytrynian glinu" są nic nie warte. W skład herbaty wchodzą pierwiastki w śladowych ilościach i nie są w stanie wytworzyć szkodliwego kwasu w reakcji z sokiem z cytryny. Jednak dla zdrowia i smaku naparu herbaty z cytryną należy przestrzegać poniższych zasad:
1. Herbata powinna pochodzi ze sprawdzonego źródła, najlepiej dobrej herbaciarni. sklepu z herbatami.
2. Sok z cytryny i miód powinny być dodawane do naparu herbaty dopiero po ok. 3-4 minutach od zalania wrzątkiem, czyli do ostudzonego wrzątku, w ten sposób witamina C nie ulega zniszczeniu, a właściwości lecznicze miodu zachowują się.
3. Ilość spożywanej herbaty z cytryną i miodem nie powinna przekraczać normy tzn. 5-6 kubków dziennie według zasady "co za dużo, to nie zdrowo".
4. Nasz organizm potrafi nam powiedzieć co jest dla nas dobre, dlatego warto kierować się smakiem przygotowanej herbaty.
5. Osoby uczulone na miód nie powinny spożywać go również w postaci herbaty z miodem i cytryną.
Zobacz nasze pyszne herbaty z cytryną!
Polecamy szczególnie:
1. Zielona herbata Yunnan Kaktusowa LINK >>
2. Zielona Sencha herbata Ice Fresh LINK >>
3. Czarna herbata Yunnan Cytryna Mięta LINK >>
4. Czarna Ceylon Earl Grey Orange LINK >>
5. Rooibos czerwonokrzew Sweet Orange HIT LINK >>