Yerba Mate - wymagająca roślina
Proces produkcji
Na plantacji
Po uzyskaniu dojrzałości i siły – roślinę rozsadza się w odstępach i starannie dogląda. Ostrokrzew paragwajski jest pielęgnowany przez wykwalifikowanych agronomów. Dopiero po 2-3 latach można uzyskać pierwszy plon z młodej rośliny.
Fazy obróbki rośliny na plantacji:
Przeszkolony personel plantacji zbiera odpowiednio ulistnione gałęzie i przenosi w specjalnych kontenerach do samochodów. Ostrokrzew zebrany na plantacji transportowany jest bezpośrednio do fabryki.
W fabryce mate green
W fabryce następują po sobie kolejno następujące fazy produkcji mate green:
- sortowanie
- cięcie
- rozdrabnianie
- prażenie na sitach
- leżakowanie
- aromatyzowanie
- paczkowanie i konfekcjonowanie
- przygotowanie do transportu do odbiorców regionalnych - hurtowni, sklepów, klientów indywidualnych
- przygotowanie do transportu do odbiorców międzynarodowych - hurtowni, sklepów, klientów indywidualnych specjalnych
Wszystkie etapy produkcji mate green mają ogromne znaczenie dla końcowego efektu – smaku i właściwości zdrowotnych przygotowanego do spożycia suszu Yerba Mate.
Polityka agrarna a marka Yerba Mate
Staranna polityka agrarna w fazie wzrostu roślin oraz staranne przeprowadzenie faz produkcji rośliny, decydują o unikalnym charakterze danej marki Yerba Mate green.
Konfekcjonowanie
Szczelne opakowania chronią zioło przed wietrzeniem i nie pozwalają na rozwój pleśni i grzybów. Właściwe opakowanie Yerba Mate green w fabryce producenta, decyduje w dużym stopniu o zachowaniu smaku i właściwości zakupionego produktu – przez końcowego konsumenta. Producenci Yerba Mate dokładają starań, aby smak ich Yerby był specyficzny i na długo zapadał w pamięć.
Transport – eksport - spedycja
Ostatnim etapem jest sprzedaż hurtowa i transport zamówionych produktów do odbiorców lokalnych , krajowych, położonych na kontynencie Ameryki Południowej i poza kontynentem. Spedycja towaru odbywa się na paletach. Na jednej palecie można ułożyć nawet pół tony towaru Yerba Mate green.
Produkcja wciąż rośnie
Jako ciekawostkę warto wspomnieć, że obecnie produkcja ostrokrzewu paragwajskiego wynosi ponad 300 mln. ton (!) i wciąż rośnie.