Przejdź do głównej treści
Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Herbata Oolong w rytuale Gaiwan Cha

Rytuał parzenia herbaty to niezwykle piękne i wzniosłe wydarzenie, pozwalające lepiej nam poznać i zrozumieć inną kulturę. W artykule opisujemy przygotowanie herbaty Czarnego Smoka w rytualne Gaiwan Cha.

Herbata Oolong w rytuale Gaiwan Cha

HERBATA CZARNEGO SMOKA OOLONG

Sposób przygotowania w rytuale chińskim GAIWAN CHA:

  1. Ostudź wrzątek do temp. do temp. 85°C (5 min. po zagotowaniu) wyższa temperatura spowoduje utratę walorów smakowych i zdrowotnych.

  2. Do naczynia Gaiwan Cha nasyp 1 łyżkę stołową herbaty Czarnego Smoka Oolong.

  3. Powoli zalej wodą liście, odczekaj 0,5 min. i wylej napar na stoliczek (liście otworzyły się i opłukały).

  4. Powoli zalej wodą liście, przykryj pokrywką Gaiwan Cha i odczekaj 1 min.

  5. Zsuń przykrywkę Gaiwan Cha, aby zrobić szczelinę i napełnij czarki herbatą lub pij z Gaiwan Cha.

  6. Zaparzaj wodą o temp. 85°C 5-8 razy bez utraty smaku i walorów zdrowotnych.

Wskazówka: Przelej ostudzony wrzątek z czajnika do termosu, aby utrzymać stałą temperaturę wody.

Komentarze do wpisu (0)

Napisz komentarz