Herbata czerwona produkowana jest w Chinach ponad 1700 lat. Jest fermentowana przez wiele lat, dzięki czemu nabiera silnych właściwości leczniczych. Obecnie większość produkcji herbaty czerwonej pochodzi z Chin i Tajwanu.
Do szczególnie popularnych herbat czerwonych, zaliczana jest herbata Pu-erh, która znana jest z przyspieszania przemian metabolicznych i co za tym idzie szybszego spalania tłuszczu. Jak wykazały badania, 88% pacjentów pijących regularnie 4-5 kubków herbaty pu-erh dziennie, chudło średnio 3,5 kg w ciągu miesiąca.
Badania naukowe dowiodły, że wspomaga pracę wątroby, oczyszcza z metali ciężkich organizm oraz wspomaga ODCHUDZANIE. Zawiera TEINĘ, o działaniu podobnym do kofeiny. Kompleks witamin i teiny wyraźnie pobudza układ nerwowy, podnosi koncentrację, nastrój i odżywia.
Szczególnie polecana do stosowania w: problemach z nadwagą, profilaktyce miażdżycy, zakrzepów, profilaktyce nowotworowej, kuracjach oczyszczających z toksyn i metali ciężkich, niedoborach pierwiastków i aminokwasów.