Herbata trafiła do Maroka wraz z Anglikami. Niestety, pierwotnie nie przypadła mieszkańcom Maroka do gustu, z powodu zbyt gorzkiego smaku. Ponieważ jednak i oni chcieli pić herbatę, zaczęli dodawać do niej duże ilości cukru i miętę. Mimo bardzo słodkiego smaku, herbata skutecznie gasi pragnienie w upalny dzień.
Herbata marokańska przygotowywana jest z herbaty zielonej sprowadzanej z Chin – Gunpowder oraz dużej ilości mięty.
Często mylnie nazywana herbatą miętową, choć składnikiem głównym jest zielona herbata. Zawiera TEINĘ, o działaniu podobnym do kofeiny. Kompleks witamin i teiny pobudza układ nerwowy i podnosi koncentrację oraz nastrój, szczególnie polecana w okresie upałów. Parzenie herbaty marokańskiej to piękny rytuał. Przygotowywanie w ozdobnym czajniczku i szklaneczkach oraz podanie na pięknej tacy, sprawia wiele przyjemności i jest niezapomnianym wspomnieniem z podróży do Maroka.
Wiele źródeł podaje, że należy wypić trzy szklanki tej herbaty - za miłość, zdrowie i śmierć a przygotowując herbatę powinno zachowywać się bezwzględną ciszę.
W Europie można ją przyrządzać w dużym dzbanku z sitkiem lub w dzbanku z tłokiem.