
Krzew herbaciany najprawdopodobniej pochodzi z Chin z prowincji Yunnan i pogranicza Birmy, Wietnamu oraz Laosu gdzie występuje w stanie dzikim. Herbata szlachetna rośnie w bardzo wielu krajach świata.
Obecnie występuje w:
Azji: Chiny, Indie, Japonia, Tajwan, Nepal, Indonesia, Sri Lanka, Ceylon, Wietnam, Bangladesz
Afryce: Kenia, Tanzania oraz Sudanie, Ugandzie, Malawi, Mozambiku, Kamerunie, Kongo, Ruandzie, Burundi, Mali, RPA, wysp Mauritiusu i Azorskich,
Ameryce Południowej: Argentynie, Peru, Chile,Kolumbii, Boliwii, Meksyku, Gwatemali, Jamajce
Europa: Gruzja, Turcja.
Inne obszary: Płn. Australii (Quenensland), Nowei Gwinei, wyspach Fidżi.
6 najsłynniejszych obszarów występowania
Jednak jest 6 obszarów na mapie świata, gdzie powstaje najsmaczniejsza i najsłynniejsza herbata: są to zwykle plantacje wysokogórskie powyżej 1500-1800 m.n.p.m.
Chiny – Yunnan, Fukien
Japonia – Uji (prefektura Kioto)
Indie- Darjeeling,
Ceylon – płd. cześć centralnego Ceylonu
Tajwan – Formosa
Afryka - Kenia
Plantacje herbaty
Plantacje herbaty występują w wielu krajach strefy zwrotnikowej. Przygotowanie gleby pod uprawę krzewów herbacianych jest pracochłonne, szczególnie w przypadku stoków górskich.
Doskonałe warunki ze względu na częste opady są na stokach górskich i dają najcenniejsze zbiory.
Sadzonki herbaty szlachetnej
Sadzonki krzewu herbacianego selekcjonuje się pod względem miejsca występowania plantacji i charakterystycznych warunków klimatycznych i glebowych. Powstało bardzo wiele lokalnych odmian posiadających wyróżniające cechy. W świecie uznane są znakomite wielkie, kilkuset hektarowe plantacje oraz małe gospodarstwa.
Małe plantacje
Jednak małe plantacje często szczycą się unikalnymi walorami jakościowymi i smakowymi danego gatunku herbaty. Większość plantacji zlokalizowana jest wokół równika, gdzie zbiory trwają cały rok.
Próby uprawy rośliny
Uprawa na masową skalę krzewów herbacianych i znaczne obniżenie kosztów surowca rozpoczęło się na przełomie XIX i XX w. Do rozpowszechnienia spożycia herbaty przyczynił się Sir Lipton, który założył własne uprawy na Ceylonie i przetwórnie przez co obniżył ceny.
Obecnie krzew herbaciany uprawia się w ponad 50-ciu krajach całego świata. Wiele krajów posiada własną unikalną kulturę przygotowania i spożywania napoju herbacianego.