
Październik to początek okresu przeziębieniowego. W tym czasie dużo osób pociąga nosem, czy ma gorączkę. Istnieje jednak sposób, aby zminimalizować ryzyko zachorowania lub w przypadku przeziębienia, skrócić czas jego trwania.
Polecamy regularne picie czarnej herbaty z imbirem. Herbata dzięki dodatkowi imbiru ma charakterystyczny, ostrawy smak, który możemy złagodzić dodając do lekko ostygniętej herbaty , łyżkę miodu.
Właściwości herbaty imbirowej
Imbir używany jest w medycynie od tysięcy lat i ceniony za dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Herbata z dodatkiem imbiru działa antybakteryjnie i rozgrzewająco a także pomaga zbić gorączkę. Już kilka łyków pomoże na drapanie w gardle czy uporczywy kaszel. Tak przyrządzona herbata imbirowa poprawia również krążenie w organizmie, łagodzi napięcia, poprawia ukrwienie mózgu co przekłada się na jasność myślenia i polepszenie koncentracji.
Pomaga w problemach trawiennych, zalecana jest do picia w przypadku choroby lokomocyjnej.
Panie pokochają herbatkę imbirową, gdyż łagodzi PMS.
Przygotowanie herbaty imbirowej
Do herbaty imbirowej polecamy najbardziej herbaty:
Czarna grzaniec, owocowa grzaniec a dla osób preferujących prostsze smaki: czarna assam lub czarna ceylon. Można ewentualnie użyć herbat zielonych, pamiętając jednak o zaparzeniu ich w wodzie o temperaturze 70- 80 stopni (sencha klasyczna)
Sposób I
Do szklanki wsypujemy dwie łyżki herbaty. Zalewamy wodą w temperaturze ok. 95 stopni. Do szklanki wrzucamy 2-3 cieniutkie plasterki obranego imbiru, przykrywamy spodeczkiem i czekamy ok 3 min.
Sposób II
Kilka plastrów imbiru rozgniatamy w moździerzu lub ścieramy na drobnej tarce. W rondelku gotujemy szklankę wody z roztartym imbirem przez ok. 5 min. Wyłączamy palnik, wsypujemy 2 łyżeczki suszu herbacianego, rondelek przykrywamy talerzykiem i parzymy ok 3 min. Ten sposób da nam bardziej intensywną herbatę. Jeśli przeszkadza nam w niej wyczuwalny smak i aromat imbiru, możemy dodać szczyptę cynamonu lub kardamonu.
Herbatę możemy dosłodzić miodem, który również posiada właściwości antybakteryjne. Jednak miód dodajemy do herbaty dopiero, kiedy herbata osiągnie temperaturę ok. 40 stopni lub mniej. Wyższa temperatura pozbawia miód wszelkich prozdrowotnych właściwości.
Do herbaty używamy jedynie świeżego imbiru, a nie imbiru suszonego, ponieważ często jest on zwietrzały, ma nieco inne właściwości od świeżego imbiru a także może zawierać różne dodatki, które nie nadają się do przygotowania herbaty.