Wiele osób stawia na zdrowy sposób odżywiania i chce ograniczyć w swojej diecie cukier. Inni, podczas kontrolnej wizyty u lekarza dowiadują się o podwyższonym poziomie cukru i konieczności zmiany swojej diety. Jednym z pierwszych kroku w ograniczeniu spożywania cukru, jest rozpoczęcie picie herbaty czy kawy bez cukru. To pozwoli nam ograniczyć ilość zjadanego cukru nawet o 6 łyżeczek dziennie, a w wypadku osób które piją więcej herbaty lub więcej słodzą, ilość cukru będzie jeszcze pokaźniejsza.
Jednak jeśli wiele lat słodziliśmy herbatę, jej naturalny smak, może od razu nam niekoniecznie zasmakować.
Jeśli ciężko Ci przychodzi picie herbaty bez cukru, zacznij od herbaty oolong, pu-erh lub herbaty zielonej, które oryginalnie pite są bez cukru. Szczególnie polecamy herbaty:
Niektóre herbaty jak zielona jaśminowa, japońska sencha czy herbaty z dodatkiem owoców mają naturalną, delikatną nutę słodyczy, dlatego też warto również rozważyć przestawienie się na ten rodzaj herbaty przynajmniej na początku.
Bardzo ważny jest również sposób parzenia herbaty. Polacy mają zwyczaj zalewać każdą herbatę wrzątkiem i pozostawiać w naparze herbaciane liście. Tymczasem, taki sposób parzenia nie wydobywa naturalnego, głębokiego smaku i aromatu herbaty, a powoduje jej gorzknięcie. Optymalna temperatura wody to 75 stopni Celsjusza. Im dłużej trzymamy liście w naparze, tym herbata będzie bardziej gorzka, co osobie przyzwyczajonej do słodkiego smaku utrudni jej picie. W zależności od rodzaju herbaty jak i efektu jaki chcemy osiągnąć, herbata powinna być parzona zwykle maksymalnie 1-3 min.
Kolejną kwestią jest ilość herbaty używana do jej parzenia. Najlepiej tutaj postępować zgodnie z zaleceniami podawanymi przez sklep. Jeśli na opakowaniu herbaty widnieje zalecenie 1 łyżeczka na filiżankę, to pamiętajmy, że filiżanka ma inną pojemność niż kubek.
Dlaczego warto pić herbatę bez cukru?
Nie tylko ze względów medycznych. Cukier jak wiemy, do najzdrowszych nie należy. Warto jednak pić herbatę bez cukru, ponieważ cukier zabija naturalny smak i aromat herbaty.
Według psychologów nasz organizm potrzebuje ok 3 tygodni na przestawienie się na naturalny smak herbaty, dlatego nie zrażajmy się pierwszymi niepowodzeniami.