KOFEINA A LEGENDARNA MATEINA
Zawartość kofeiny w naparze yerba mate jest zróżnicowana i zależy do rodzaju suszu, długości leżakowania i grubości zmielenia liści. Najmniej stymulująco działają Yerba Mate tzw. Elaborada oraz Suave.
Mateina - substancja owiana legendą w Yerba Mate to po prostu kofeina. Ponieważ występuje w liściach yerba mate nazwaną ją mateiną. Liście Yerba Mate zawierają przeważnie kofeinę w zróżnicowanej ilości, zależnej od rodzaju surowca. Aby uzyskać ilość kofeiny odpowiadającej 1 łyżce stołowej kawy potrzebne są ok. 2-4 łyżek stołowych suszu Yerba Mate w zależności od rodzaju mate green.
BADANIA NAUKOWE A INDYWIDUALNY SMAK
Badania naukowe dowiodły, że w przeciwieństwie do kofeiny w kawie - kofeina w Yerba Mate nie wywołuje uzależnienia, a jej działanie pobudzające nie obciąża serca. Jednak należy wyraźnie stwierdzić, że wszystko zależy od organizmu i indywidualnych reakcji na kofeinę.
Należy pamiętać, że ilosć suszu do przygotowania naparu należy dostosować indywidualnie, zaczynając od 2 łyżek stołowych i uwzględniając trzy zasady:
- Napar yerba mate musi nam smakować!
- Dostosować ilość suszu zależnie od naszych preferencji
- Osoby zaczynające przygodę z yerba mate rytualnie zaparzając w naczynku tykwowym powinny: zacząć od małej ilości suszu i kierować się walorami smakowymi, dostosować rodzaj yerba mate do własnych preferencji smakowych (najlepiej zacząć od marek Rosamonte, Amanda, raczej nie Pajarito)
YERBA MATE - REDUKUJE STRES i OCZYSZCZA Z TOKSYN
Udowodniono, że maté ma silne właściwości przeciwutleniające, może redukować niektóre skutki stresu oksydacyjnego w ciele człowieka. Zatem we współczesnych czasach, gdy poziom adrenaliny niekiedy utrzymuje się na niebezpiecznie wysokim poziomie przez długi czas yerba mate może wyrównać i ustabilizować nasz układ nerwowy i hormonalny.
KOMPOZYCJE YERBA MATE DLA SMAKU
Kompozycje yerba mate z ziołami: rumiankiem, miętą, anyżkiem lub trawą cytrynową powoduje nadanie jej specjalnego posmaku w zależności od gustów osoby pijącej.