Przejdź do głównej treści
Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Rytuały herbaciane na całym świecie - dziedzictwo kultury

Człowiek na przestrzeni wieków wytworzył wiele pięknych i rozwijających wewnętrznie rytuałów, które zachwycają ludzi na całym świecie. Ich piękno i wartości, które przekazują są dziedzictwem narodu w którym się narodziły, lecz także są możliwością do nawiązania dialogu i wspólnego zrozumienia.

Rytuały herbaciane na całym świecie - dziedzictwo kultury

Rytuały herbaciane na całym świecie

Człowiek na przestrzeni wieków wytworzył wiele pięknych i rozwijających wewnętrznie rytuałów, które zachwycają ludzi na całym świecie. Ich piękno i wartości, które przekazują są dziedzictwem narodu, w którym się narodziły, lecz także są możliwością do nawiązania dialogu i wspólnego zrozumienia. 

Dziedzictwo kultury

Chiny

Ojczyzną herbaty są Chiny. Do dziś istnieje przepiękny rytuał parzenia herbaty nazywany Kung (Gong) Fu Cha. Rytuał ten przetrwał i nadal służy pobudzaniu wszystkich zmysłów i rozwijaniu uczuć. Chiny to też przepiękny rytuał parzenia herbat artystycznych, rozkwitających.

Japonia

Największym pietyzmem przy przygotowaniu i spożywaniu herbaty wyróżnia się Japonia. Rytuał parzenia herbaty po japońsku to swoista ceremonia, odbywająca się na wielu płaszczyznach człowieka, angażująca całe ciało, umysł oraz ducha. 

Indie

Napój narodowy Indii Masala Chai jest codziennie przygotowywany w milionach hinduskich domów oraz na ulicach. Ze względu na swój orientalny, świeży smak i uodparniające działanie zdobywa coraz większą popularność na całym świecie. Ciekawy rytuał przyrządzania zjednuje coraz więcej entuzjastów.

Maroko

Herbata zielona ze świeżą miętą I sporą ilością cukru to nieodłączny koloryt wielobarwnego Maroka. Herbata ta jest nazywana „marokańską whisky” ze względu na pobudzające w upalnym klimacie Afryki. Piękny rytuał parzenia i picia w inkrustowanych szklaneczkach spienionego napoju przybywa z powracającymi turystami do naszego kraju. Wartościowe przesłanie kryjące się za rytuałem służy rozwijaniu dystansu do czasu i budowaniu braterstwa.

Turcja

Przygotowanie czarnej herbaty z kawałkami suszonego jabłka czy też z ziołami górskimi w Turcji służy podniesieniu koncentracji w upalnym klimacie oraz wzmocnieniu do pracy. Zdrowotne działanie i piękna oprawa przygotowania sprawiają, że herbata po turecku jest dobrze zapamiętana przez gości z zagranicy.

Rosja

Rytuał przygotowania i spożywania herbaty z samowaru jest znany wielu, lecz niestety tylko z nazwy. Szczegóły tego rytuału zdradzają imperialistyczną potęgę carskiej Rosji. Prawidłowo przygotowany napar to imperialna delicja.

Argentyna, Brazylia, Paragwaj, Urugwaj

Tradycyjny sposób przygotowania Yerba Mate pochodzi z kultury Indian. Wyjątkowe akcesoria I prostota rytuału to piorunujące połączenie, które sprawia, że rytuał picia staje się dla wielu mieszkańców całego świata codzienną czynnością, a nawet stylem życia. Piękno rytuału służy budowaniu braterstwa i zdobywaniu wiedzy o prawidłowym odżywianiu swojego organizmu.

Izrael

Herbata czarna ze świeżą miętą, okraszona cukrem to świetny napój na upalny klimat Izraela. W rytuale kryje się piękno inkrustowanych naczyń i szklanek oraz niezapomniany, odświeżający smak. To jeszcze mało znany u nas rytuał, który powoli zdobywa popularność, szczególnie wśród miłośników kultury judaistycznej.

Norwegia

Napój przygotowywany z herbaty czarnej i gloggu, czyli syropu z soku winogronowego i przypraw to norweska herbatka, niekiedy z dodatkiem alkoholu. Taki napój w mroźnym klimacie Norwegii znakomicie pobudza i rozgrzewa, chroniąc przed infekcjami organizm, a przy tym smakuje wyśmienicie. Więcej w tym rytuale nowoczesności niż wysublimowanej oprawy, jednak zwolenników tego smaku w świecie - ciągle przybywa.

Komentarze do wpisu (0)

Napisz komentarz