Kategorie blog
Artykuły
Na czym polegają warsztaty ceramiczne w Krakowie w Smak Sztuki?

W naszej pracowni ceramicznej Smak Sztuki przy ul. Kobierzyńskiej 117 a w Krakowie, proponujemy rozbudowany i elastyczny program zajęć dla osób chcących nauczyć się technik pracy z gliną. Umiejętności nabyte podczas warsztatów ceramicznych, pozwalają na samodzielne posługiwanie się nimi w warunkach domowych. Można je wykorzystać do tworzenia przedmiotów codziennego użytku, biżuterii, dekorów i do wielu zabaw z dziećmi. Nie ma czasu cenniejszego, niż ten spędzony razem, a nasze kursy rozszerzają wachlarz Państwa możliwości. Zapraszamy.

Herbata a ciąża

Okres ciąży to niezwykle ważny czas w życiu każdej kobiety. Już na początku ciąży, przyszła mama dostaje długą listę rzeczy, które nie są dla niej i dla powstającego w niej nowego organizmu wskazane. Co jednak z herbatą, którą również znajdziemy na niektórych listach produktów zakazanych dla przyszłych matek?...

Sposób przygotowania herbaty OOLONG w rytuale chińskim KUNG FU CHA

0
  1. Przygotuj przybory: stolik do parzenia, czajnik Xiching, miseczka na susz, zestaw czarek wysokich i niskich, naczynko na gotowy napar, bambusowe utensylia – szczypczyki, szufelka, patyczek. Ew. dod. akcesoria. Przygotuj susz herbaty Oolong.

  2.  Ustaw akcesoria i przybory w harmonii. Wycisz się.

  3. Wrzącą wodą polej wszystkie czarki, czajniczki i naczynka.

  4. Ostudź wrzątek do temp. 85°C (5 min. po zagotowaniu) wyższa temperatura spowoduje utratę walorów smakowych i zdrowotnych.

  5. Delikatnie zsyp susz herbaciany z miseczki na susz przy pomocy bambusowego patyczka do czajniczka Xiching.

  6. Zalej wodą liście, dopełnij czajniczek i przykryj pokrywką, odczekaj 0,5 min. po czym wylej napar na stoliczek (liście otworzyły się i opłukały).

  7. Powoli zalej wodą liście, przykryj pokrywką czajniczek i wykonaj pieczęć wodną = polej czajniczek wodą. Odczekaj 1 min. i wlej napar do naczynia na napar i dokładnie „strzepnij” czajniczek (odsączenie liści z wody).

  8. Wlej napar do wysokich czarek.

  9. Nałóż niskie czarki na wysokie czarki, odwróć o 180°

  10. Odkręć powoli wysoką czarkę unosząc ku górze i dokonaj degustacji aromatu herbaty

  11. Dopiero teraz dokonaj degustacji smaku herbaty Czarnego Smoka – wypij napar z niskiej czarki w 3 łykach.

  12. Powtarzaj etapy 7-11 od 3 do 5 razy, wydłużając kolejno czas parzenia co 0,5 minuty.

Komentarze do wpisu (0)

Newsletter
Chcesz wiedzieć pierwszy o nowościach i promocjach w sklepie?
Chcę otrzymywać E-mail Newsletter. Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych do celów marketingowych zgodnie z

polityką prywatności

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl