Przejdź do głównej treści
Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Sposób przygotowania herbaty OOLONG w rytuale chińskim KUNG FU CHA

  1. Przygotuj przybory: stolik do parzenia, czajnik Xiching, miseczka na susz, zestaw czarek wysokich i niskich, naczynko na gotowy napar, bambusowe utensylia – szczypczyki, szufelka, patyczek. Ew. dod. akcesoria. Przygotuj susz herbaty Oolong.

  2.  Ustaw akcesoria i przybory w harmonii. Wycisz się.

  3. Wrzącą wodą polej wszystkie czarki, czajniczki i naczynka...

  1. Przygotuj przybory: stolik do parzenia, czajnik Xiching, miseczka na susz, zestaw czarek wysokich i niskich, naczynko na gotowy napar, bambusowe utensylia – szczypczyki, szufelka, patyczek. Ew. dod. akcesoria. Przygotuj susz herbaty Oolong.

  2.  Ustaw akcesoria i przybory w harmonii. Wycisz się.

  3. Wrzącą wodą polej wszystkie czarki, czajniczki i naczynka.

  4. Ostudź wrzątek do temp. 85°C (5 min. po zagotowaniu) wyższa temperatura spowoduje utratę walorów smakowych i zdrowotnych.

  5. Delikatnie zsyp susz herbaciany z miseczki na susz przy pomocy bambusowego patyczka do czajniczka Xiching.

  6. Zalej wodą liście, dopełnij czajniczek i przykryj pokrywką, odczekaj 0,5 min. po czym wylej napar na stoliczek (liście otworzyły się i opłukały).

  7. Powoli zalej wodą liście, przykryj pokrywką czajniczek i wykonaj pieczęć wodną = polej czajniczek wodą. Odczekaj 1 min. i wlej napar do naczynia na napar i dokładnie „strzepnij” czajniczek (odsączenie liści z wody).

  8. Wlej napar do wysokich czarek.

  9. Nałóż niskie czarki na wysokie czarki, odwróć o 180°

  10. Odkręć powoli wysoką czarkę unosząc ku górze i dokonaj degustacji aromatu herbaty

  11. Dopiero teraz dokonaj degustacji smaku herbaty Czarnego Smoka – wypij napar z niskiej czarki w 3 łykach.

  12. Powtarzaj etapy 7-11 od 3 do 5 razy, wydłużając kolejno czas parzenia co 0,5 minuty.

Komentarze do wpisu (0)

Napisz komentarz