
Belgijska czekolada deserowa do picia 56% 100 g
towar niedostępny

Opis
Idealnie kremowa, belgijska czekolada deserowa do picia o wysokiej zawartości kakao aż 56%. Posiada zrównoważony smak, z jedwabistą kakaową nutą na języku, cudownie się rozpływa. Łatwy w przygotowaniu i pożywny czekoladowy napój rozgrzewa i dodaje energii o każdej porze. Wygodna forma czekolady w postaci kaletek została odkryta przez czekoladowych mistrzów z Belgii. Różne opakowania do wyboru, im większe opakowanie tym niższa cena. Torebka 100 g starcza na ok. 2-3 kubki w zależności od upodobań.
Skład: miazga kakaowa, cukier, tłuszcz kakaowy, emulgator: E322 (lecytyna sojowa), aromat naturalny: waniliowy; Min % kakao 56%
Wartość odżywcza na 100g: wartość energetyczna 2292 kJ (551 kcal), zawartość białka 5,7g, zawartość tłuszczu całkowitego 35,9 g, zawartość węglowodanów przyswajalnych 47,4 g.
CIEKAWOSTKA: Pierwsze drzewa kakaowca uprawiane były przez słynne plemię Olmeków, którzy mieszkali w Ameryce Środkowej około 400 r. p.n.e. Potem tajemna wiedza o kakaowcu została przekazana plemieniu Majów, którzy zajęli się uprawą. W ich kulturze czekoladowy napój z kakaowca uważany był za nektar bogów.
DZIAŁANIE: Wypijając jeden kubek gęstej, prawdziwej czekolady, dostarczamy do organizmu sporą dawkę cynku i selenu, które zwiększają poziom serotoniny i endorfin w mózgu, korzystnie poprawiając nastrój. Dodatkowo magnez w czekoladzie pitnej reguluje działanie komórek nerwowych, a teobromina i kofeina działają pobudzająco. Z kolei zawarty w niej cukier i tłuszcz to idealna, łatwo przyswajalna energia. Już jeden kubek czekolady do picia szybko dodaje "psychicznego kopa" i fizycznie wzmacnia nasz organizm.
Dawkowanie: Zaleca się 1 kubek czekolady pitnej dziennie na osobę. Czekolada pitna zawiera cukier.
Sposób przygotowania: Stosunek mleka do czekolady decyduje o jej gęstości oraz finalnym smaku. Proponujemy średnią proporcję mleka i czekolady to 1:1.
Naszym zdaniem najprzyjemniejszy sposób smakowania czekolady to przygotowanie foudee czekoladowego lub fontanny czekoladowej.
Domowe przepisy jak przygotować czekoladę do picia tutaj >>
Profesjonalne przepisy do lokalu jak przygotować czekoladę pitną tutaj >>
Piotr Baranowski
Czekolada bardzo dobra, wysokiej jakości. Pyszna na chłodne jesienne wieczory !