Belgijska czekolada deserowa do picia 56% 100 g
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Idealnie kremowa, belgijska czekolada deserowa do picia o wysokiej zawartości kakao aż 56%. Posiada zrównoważony smak, z jedwabistą kakaową nutą na języku, cudownie się rozpływa. Łatwy w przygotowaniu i pożywny czekoladowy napój rozgrzewa i dodaje energii o każdej porze. Wygodna forma czekolady w postaci kaletek została odkryta przez czekoladowych mistrzów z Belgii. Różne opakowania do wyboru, im większe opakowanie tym niższa cena. Torebka 100 g starcza na ok. 2-3 kubki w zależności od upodobań.
Pochodzenie: Belgia Skład: miazga kakaowa, cukier, tłuszcz kakaowy, emulgator: E322 (lecytyna sojowa), naturalny aromat waniliowy. Może zawierać mleko. Min % kakao 56%
Wartość odżywcza na 100g: wartość energetyczna 2329 kJ (559 kcal), tłuszcz 36,6g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 22g, węglowodany 47,4g, w tym cukry 42,7g, białko 5,5g, sól 0,005g.
CIEKAWOSTKA: Pierwsze drzewa kakaowca uprawiane były przez słynne plemię Olmeków, którzy mieszkali w Ameryce Środkowej około 400 r. p.n.e. Potem tajemna wiedza o kakaowcu została przekazana plemieniu Majów, którzy zajęli się uprawą. W ich kulturze czekoladowy napój z kakaowca uważany był za nektar bogów.
DZIAŁANIE: Wypijając jeden kubek gęstej, prawdziwej czekolady, dostarczamy do organizmu sporą dawkę cynku i selenu, które zwiększają poziom serotoniny i endorfin w mózgu, korzystnie poprawiając nastrój. Dodatkowo magnez w czekoladzie pitnej reguluje działanie komórek nerwowych, a teobromina i kofeina działają pobudzająco. Z kolei zawarty w niej cukier i tłuszcz to idealna, łatwo przyswajalna energia. Już jeden kubek czekolady do picia szybko dodaje "psychicznego kopa" i fizycznie wzmacnia nasz organizm.
Dawkowanie: Zaleca się 1 kubek czekolady pitnej dziennie na osobę. Czekolada pitna zawiera cukier.
Sposób przygotowania: Stosunek mleka do czekolady decyduje o jej gęstości oraz finalnym smaku. Proponujemy średnią proporcję mleka i czekolady to 1:1.
Naszym zdaniem najprzyjemniejszy sposób smakowania czekolady to przygotowanie foudee czekoladowego lub fontanny czekoladowej.
Domowe przepisy jak przygotować czekoladę do picia tutaj >>
Profesjonalne przepisy do lokalu jak przygotować czekoladę pitną tutaj >>
Piotr Baranowski
Czekolada bardzo dobra, wysokiej jakości. Pyszna na chłodne jesienne wieczory !