Belgijska czekolada mleczna 34% do picia 100 gram
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Idealnie gęsta, belgijska czekolada do picia zapakowana w torebkę o wadze 100 gram. Posiada mleczny smak, z wyrazistą kakaową nutą przyjemnej słodyczy. Zawartość kakao w masie to 34%. Łatwy w przygotowaniu i pożywny czekoladowy napój rozgrzewa i dodaje energii o każdej porze. Wygodna forma czekolady w postaci kaletek została odkryta przez czekoladowych mistrzów z Belgii. Różne opakowania do wyboru, im większe opakowanie tym niższa cena. Torebka 100 g starcza na ok. 2-3 kubki w zależności od upodobań.
Pochodzenie: Belgia Skład: cukier, tłuszcz kakaowy, MLEKO pełne w proszku, miazga kakaowa, emulgator: E322 (lecytyna sojowa); aromat naturalny: waniliowy. Min % kakao 34%
Wartość odżywcza na 100g: wartość energetyczna 2380 kJ (571 kcal), tłuszcz 36,7g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 22,2g, węglowodany 51,9g, w tym cukry 49,6g, białko 7g, sól 0,21g.
CIEKAWOSTKA: Pierwsze drzewa kakaowca uprawiane były przez słynne plemię Olmeków, którzy mieszkali w Ameryce Środkowej około 400 r. p.n.e. Potem tajemna wiedza o kakaowcu została przekazana plemieniu Majów, którzy zajęli się uprawą. W ich kulturze czekoladowy napój z kakaowca uważany był za nektar bogów.
DZIAŁANIE: Wypijając jeden kubek gęstej, prawdziwej czekolady, dostarczamy do organizmu sporą dawkę cynku i selenu, które zwiększają poziom serotoniny i endorfin w mózgu, korzystnie poprawiając nastrój. Dodatkowo magnez w czekoladzie pitnej reguluje działanie komórek nerwowych, a teobromina i kofeina działają pobudzająco. Z kolei zawarty w niej cukier i tłuszcz to idealna, łatwo przyswajalna energia. Już jeden kubek czekolady do picia szybko dodaje "psychicznego kopa" i fizycznie wzmacnia nasz organizm.
Dawkowanie: Zaleca się 1 kubek czekolady pitnej dziennie na osobę. Czekolada pitna zawiera cukier.
Sposób przygotowania: Stosunek mleka do czekolady decyduje o jej gęstości oraz finalnym smaku. Proponujemy średnią proporcję mleka i czekolady to 1:1.
Naszym zdaniem najprzyjemniejszy sposób smakowania czekolady to przygotowanie foudee czekoladowego lub fontanny czekoladowej. Bardzo pomocny jest nasz zestaw czekolad do foundee czekoladowego.
Domowe przepisy jak przygotować czekoladę do picia tutaj >>
Profesjonalne przepisy do lokalu jak przygotować czekoladę pitną tutaj >>
Zbigniew Batóg
Coś dla smakoszy słodyczy