Herbata zielona produkowana jest w Chinach od prawie 2000 lat. Jest niefermentowana, o dużym wpływie zdrowotnym na organizm ludzki, potwierdzonym licznymi badaniami naukowymi. W medycynie chińskiej stosowana do leczenia znużenia, zatruć i zaburzeń trawiennych, bólów głowy, zaburzeń widzenia, zatruć alkoholowych. Zawiera TEINĘ, o działaniu podobnym do kofeiny. Kompleks witamin i teiny wyraźnie pobudza układ nerwowy, podnosi koncentrację, poprawia nastrój i odżywia. Regularne picie zielonej herbaty wspomaga w naturalny sposób metabolizm, a więc odchudza.
Szczególnie polecana do stosowania w: intensywnej pracy intelektualnej i fizycznej, profilaktyce chorób serca i miażdżycy, zakrzepów, profilaktyce nowotworowej, kuracjach oczyszczających z toksyn i metali ciężkich.
Aby herbata była skuteczna, wystarczy picie 3-4 kubków zielonej herbaty dziennie.