Kawy z segmentu kaw specialty, to kawy przeznaczone dla bardzo wymagających smakoszy kawy. Po raz pierwszy nazwy tej użyto w czasie konferencji w latach 60. XX w., odbywającej się w USA. Producenci, chcieli zwrócić uwagę na jakość kawy, zamiast na jej ilość i niską cenę i powszechną dostępność. Za kawy specialty uważa się kawy najwyższej jakości, uprawiane w specjalnych warunkach klimatycznych, charakteryzujące się wypalaniem tuż przed sprzedażą i krótkim okresem ważności. Wszystko to po to, abyś otrzymał kawę o doskonałym i głębokim smaku i aromacie. Kawy te otrzymują w testach prowadzonych przez kiperów, ponad 80 punktów w 100 punktowej skali smakowej.
Skąd się bierze tak wysoka jakość tego typu kaw?
Głównie z podejścia do ich procesu produkcji i to już od etapu uprawy, poprzez zbiór, wypalanie i na przechowywaniu kończąc. Kawy tego typu zbierane są zwykle ręcznie a w czasie całego procesu produkcji, ich jakość jest wielokrotnie kontrolowana.
Średnio, kawa specialty przechodzi około 10-15 etapów selekcji zielonego ziarna przed procesem palenia w celu wyeliminowania ziaren nadpsutych, niedojrzałych.
Należy wspomnieć, że ogólnie kawa, najlepiej smakuje kiedy jest świeża, a więc do ok. 3 miesięcy od wypalenia. Terminy przydatności kaw, dostępnych w marketach, wynoszą 12-18 mies. Nie spodziewajmy się zatem, doskonałego smaku i wysokiej jakości produktu, bo kawa po prostu zwietrzeje, o jakości stosowanych ziaren nie wspominamy. W tego typu sklepach czy sklepach osiedlowych, nabycie naprawdę dobrych kaw jest niewykonalne, z powodu krótkiego terminu przydatności do spożycia kaw specialty.
Dlaczego warto zapłacić więcej za najwyższej jakości kawę?
Przede wszystkim chodzi o dostępność tego typu kaw. Ponieważ ziarna do tego typu kaw są uprawiane na niewielkiej ilości plantacji, dodatkowo prowadzi się na wielu etapach produkcji szczegółową kontrolę jakości kawy, która prowadzi do eliminacji niespełniających jakości ziaren, gotowego finalnego produktu w postaci kawy specialty jest relatywnie niewielka ilość. A za ilością, idzie również cena. Szacuje się, że 1% światowej produkcji kaw, to kawy speciality. W Polsce istnieje około 10 palarni, specjalizujących się w paleniu bardzo wyszukanych kaw. Kawy speciality nie zakupisz w markecie, a jedynie w specjalistycznych sklepach, które dbają o swoich klientów i stawiają na jakość a niekoniecznie na cenę.
Kawa specialty- parzenie
Kawę specialty możemy parzyć na każdy sposób: w ekspresie, aeropresie, dripie, french pressie itd. Więcej o alternatywnych sposobach parzenia kawy pisaliśmy TU. Jeśli planujemy parzyć kawę specialty należy pamiętać zawsze o przefiltrowanej wodzie i właściwym sposobie zmielenia ziaren. Dlaczego? Sposób zmielenia w znaczny sposób wpływa na ostateczny bukiet smaków i aromatów. Więcej o sposobie zmielenia ziaren przeczytasz w kolejnym artykule.