Ogólnie stosuje się dwie metody produkcji herbaty:
1. Metoda tradycyjna
W metodzie tradycyjnej - dłuższej i bardziej pracochłonnej - herbatę najpierw suszy się, później zwija, dzięki czemu do liści dostaje się więcej tlenu, co powoduje szybszą fermentację. Liść zwija się w metodzie tradycyjnej kilkukrotnie. Ostatecznie liście suszy się co powoduje przerwanie procesu fermentacyjnego. W czasie całego procesu produkcji herbaty metodą tradycyjną nie wolno połamać liści. Dzięki metodzie tradycyjnej liść herbaty zawiera w sobie więcej polifenoli, witamin i olejków eterycznych, które są budulcem smaku i aromatu herbaty, a także wywierają pozytywny wpływ na organizm człowieka.
2. Metoda CTC (z ang. crushing, tearing, curling)
W metodzie CTC - szybszej i mniej pracochłonnej - następuje zwijanie herbaty, miażdżenie, rozrywanie i zwijanie liści. Tym samym cenne składniki jak witaminy, pierwiastki i olejki eteryczne ulatniają się, uciekają z liści. Tak wyprodukowana herbata jest uboższa w smak i aromat.