Przejdź do głównej treści
Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Sposób przygotowania herbaty czerwonej

Herbata czerwona ceniona jest przede wszystkim za swoje właściwości odchudzające. Aby jednak je zachowała, oraz była smaczna, należy zaparzyć ją wodą w odpowiedniej temperaturze. Jak właściwie zaparzyć herbatę czerwoną, przybliżamy w tym artykule.

Sposób przygotowania herbaty czerwonej

Sposób przygotowania herbaty czerwonej w kubku z zaparzaczem (poj. 300 ml.):

✔ Do zaparzacza wsyp pełną łyżkę suszu herbacianego

✔ Powoli zalej wrzącą wodą, odczekaj 2 minuty (lub max. 4 min.)

✔ Wyciągnij zaparzacz z naparu

✔ Zaparzaj 3 razy bez utraty walorów i smaku.

Wskazówka: Złota zasada parzenia:

Rano, gdy chcesz mocno się pobudzić warto parzyć herbatę czerwoną krótko (max.2 min.) Wtedy napar jest ciemny, lecz przejrzysty, ale dość pobudzający. Wieczorem warto parzyć dłużej 3-4 min. Wtedy napar jest gęsty i nieprzejrzysty, świetny na trawienie i pobudza mniej.

Należy jednak przy herbacie czerwonej kierować się własną reakcją na zawartość teiny i metodą prób dostosować własną ilość suszu i czas parzenia. NIE DODAWAJ NIGDY CUKRU!

 

Sposób przygotowania herbaty czerwonej w czajniku (poj. 500 ml.-1000 ml.):

  • Do czajnika wsyp pełną łyżkę stołową suszu herbacianego

  • Powoli zalej wrzącą wodą, odczekaj 2 minuty (lub 4 min.)

  • Wyciągnij sitko z czajnika (lub odlej napar do filiżanek lub

    osobnego czajniczka)

  • Zaparzaj 3 razy bez utraty walorów i smaku.

Wskazówka: Szybko wyciągaj liście herbaty czarnej z naparu, wtedy napar zawsze będzie smaczny i bez goryczki. NIE DODAWAJ NIGDY CUKRU!

Komentarze do wpisu (0)

Napisz komentarz