
Belgijska czekolada do picia gorzka Strong 70% 100 gram
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
Najwyższej jakości belgijska czekolada do picia o najwyższej zawartości kakao aż 70%. Posiada cudowny, jedwabisty smak, z intensywną, wytrawną kakaową nutą na języku, cudownie się rozpływa. Łatwy w przygotowaniu i pożywny czekoladowy napój rozgrzewa i dodaje energii o każdej porze. Smakuje jak najlepsza gorąca czekolada w dobrej kawiarni. Wygodna forma czekolady w postaci kaletek została odkryta przez czekoladowych mistrzów z Belgii. Różne opakowania do wyboru, im większe opakowanie tym niższa cena.
Pochodzenie: Belgia Skład: miazga kakaowa, cukier, proszek kakaowy o obniż. zaw. tłuszczu, emulgator: lecytyny (sojowe); naturalny aromat waniliowy. Może zawierać mleko. Min % kakao 70,5%
Wartość odżywcza na 100g: wartość energetyczna 540 kcal (2259 kJ), tłuszcz 39 g w tym nasycone 23g, węglowodany 31g, w tym cukry 26g, białko 8,8 g, sól 0,02 g.
Torebka 100 g starcza na ok. 5 kubków w zależności od upodobań.
Torba czekolady do picia 250 g - starcza na ok. 5-8 kubków.
Torba czekolady do picia 500 g starcza ok. 10-16 kubków.
CIEKAWOSTKA: Pierwsze drzewa kakaowca uprawiane były przez słynne plemię Olmeków, którzy mieszkali w Ameryce Środkowej około 400 r. p.n.e. Potem tajemna wiedza o kakaowcu została przekazana plemieniu Majów, którzy zajęli się uprawą. W ich kulturze czekoladowy napój z kakaowca uważany był za nektar bogów.
DZIAŁANIE: Wypijając jeden kubek gęstej, prawdziwej czekolady, dostarczamy do organizmu sporą dawkę cynku i selenu, które zwiększają poziom serotoniny i endorfin w mózgu, korzystnie poprawiając nastrój. Dodatkowo magnez w czekoladzie pitnej reguluje działanie komórek nerwowych, a teobromina i kofeina działają pobudzająco. Z kolei zawarty w niej cukier i tłuszcz to idealna, łatwo przyswajalna energia. Już jeden kubek czekolady do picia szybko dodaje "psychicznego kopa" i fizycznie wzmacnia nasz organizm.
Dawkowanie: Zaleca się 1 kubek czekolady pitnej dziennie na osobę. Czekolada pitna zawiera cukier.
Sposób przygotowania: Stosunek mleka do czekolady decyduje o jej gęstości oraz finalnym smaku. Proponujemy średnią proporcję mleka i czekolady to 1:1.
Naszym zdaniem najprzyjemniejszy sposób smakowania czekolady to przygotowanie foundee czekoladowego lub fontanny czekoladowej. Bardzo pomocny jest nasz zestaw czekolad do foundee czekoladowego.
Domowe przepisy jak przygotować czekoladę do picia tutaj >>
Profesjonalne przepisy do lokalu jak przygotować czekoladę pitną tutaj >>