Kategorie blog
Sonda
Prosimy, poradź nam o czym chciałbyś zobaczyć filmy?
Newsletter
Chcesz wiedzieć pierwszy o ofertach specjalnych?
Paczkomaty InPost
Paczkomaty InPost
Matcha to królowa herbat 0
Matcha to królowa herbat

Matcha jest to zielona herbata, przygotowywana przez mnichów buddyjskich od tysiąca lat.  Matcha produkowana  jest z wysokiej jakości krzewów herbacianych (Camelia sinensis), odmiany Tencha, które na 2-3 tygodnie przed zbiorem okrywane są matami słomianymi, które mają ograniczyć dostęp światła do rośliny i spowolnić wzrost. Dzięki temu zacienieniu, wzrasta znacznie ilość chlorofilu w liściach herbaty.
Liście są suszone i mielone ręcznie w granitowych żarnach.
Matcha ma  10 razy więcej antyoksydantów niż tradycyjna herbata zielona, 6 razy więcej niż owoce goji oraz 7 razy więcej od ciemnej czekolady .

Jak parzyć herbatę matcha?

Sposób parzenia herbaty matcha w domowych warunkach jest bardzo prosty. Do kubka wsypujemy płaską łyżeczkę herbacianą ok. 2-3 g, zalewamy wodą 200 ml. o temp. 60-65 stopni i energicznie roztrzepujemy mieszadełkiem elektrycznym ok. 30 sek. do uzyskania charakterystycznej pianki.
Można też użyć do przygotowania shakera do koktajlów. Zamiast ciepłej wody można użyć zimnej wody, mleka, mleka sojowego lub soku owocowego.
 
Zdrowa herbata jest gotowa! Nie wolno zalać matchy wrzątkiem, bo napar pozbawimy większości właściwości, a smak będzie okropny.
 
W Japonii matcha uważana jest za niezwykle wartościową herbatę i używana do rytualnego parzenia zwanego Cha – no – yu („Droga herbaty”).
Matcha występuje w postaci zmielonych liści - intensywnie zielonego proszku, dzięki czemu idealnie  nadaje się jako dodatek do wielu potraw – ciast, deserów, lodów, napojów, zup czy sałatek. Dzięki tej postaci herbaty - startych na pył liści, do naparu dostaje się 100% wszystkich składników odżywczych herbaty. Przy parzeniu w tradycyjny sposób, herbata oddaje naparowi jedynie 10%-20% składników zawartych w liściach.

Należy pamiętać, że jest to herbata o intensywnym działaniu pobudzającym, dlatego należy przestrzegać ilości 2-3 g na kubek. 
 
Działanie herbaty matcha
Matcha to niezwykle bogate źródło antyoksydantów, które usuwają wolne rodniki odpowiedzialne za tworzenie raka. Najsilniejszym antyoksydantem jest EGCg. Matcha zawiera go aż 137 razy więcej niż tradycyjna herbata zielona.
Dzięki dużej zawartości chlorofilu nadającego jej intensywnie zielony kolor jest doskonała do oczyszczania organizmu z toksyn.  Jak wykazały badania, chlorofil świetnie sprawdza się w profilaktyce jak i leczeniu raka czy miażdżycy.
Dzięki zawartości L-teaniny (matcha ma jej 5 razy więcej niż tradycyjna zielona herbata), wpływa relaksująco i tonizująco  przy jednoczesnym zachowaniu ostrości umysłu, dzięki czemu pomaga doskonale w walce ze stresem.
Matcha to bogate źródło naturalnego błonnika. W 1g tej herbaty, znajduje się go aż 0,3 g. Dzięki błonnikowi przyspieszymy pracę jelit jak również ustabilizujemy poziom cukru.
Zielona herbata znana jest ze swoich właściwości wspomagających proces termogenezy czyli spalania tłuszczu dzięki zawartej w herbacie teinie (czyli kofeinie). Przeprowadzone badania wykazały, że ćwicząc po wypiciu herbaty matcha możemy spalić nawet o 25% więcej tłuszczu.

Komentarze do wpisu (0)

Chmura tagów
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl