
Matcha jest to zielona herbata, przygotowywana przez mnichów buddyjskich od tysiąca lat. Matcha produkowana jest z wysokiej jakości krzewów herbacianych (Camelia sinensis), odmiany Tencha, które na 2-3 tygodnie przed zbiorem okrywane są matami słomianymi, które mają ograniczyć dostęp światła do rośliny i spowolnić wzrost. Dzięki temu zacienieniu, wzrasta znacznie ilość chlorofilu w liściach herbaty.
Liście są suszone i mielone ręcznie w granitowych żarnach.
Matcha ma 10 razy więcej antyoksydantów niż tradycyjna herbata zielona, 6 razy więcej niż owoce goji oraz 7 razy więcej od ciemnej czekolady .
Jak zaparzyć najprościej herbatę matcha?
Herbata matcha z piękną pianką już gotowa! Nie wolno zalać matchy wrzątkiem, bo napar pozbawimy większości właściwości, a smak będzie okropny.
Matcha to niezwykle bogate źródło antyoksydantów, które usuwają wolne rodniki odpowiedzialne za tworzenie raka. Najsilniejszym antyoksydantem jest EGCg. Matcha zawiera go aż 137 razy więcej niż tradycyjna herbata zielona.
Dzięki dużej zawartości chlorofilu nadającego jej intensywnie zielony kolor jest doskonała do oczyszczania organizmu z toksyn. Jak wykazały badania, chlorofil świetnie sprawdza się w profilaktyce jak i leczeniu raka czy miażdżycy.
Dzięki zawartości L-teaniny (matcha ma jej 5 razy więcej niż tradycyjna zielona herbata), wpływa relaksująco i tonizująco przy jednoczesnym zachowaniu ostrości umysłu, dzięki czemu pomaga doskonale w walce ze stresem.
Matcha to bogate źródło naturalnego błonnika. W 1g tej herbaty, znajduje się go aż 0,3 g. Dzięki błonnikowi przyspieszymy pracę jelit jak również ustabilizujemy poziom cukru.