Kategorie blog
Artykuły
Na czym polegają warsztaty ceramiczne w Krakowie w Smak Sztuki?

W naszej pracowni ceramicznej Smak Sztuki przy ul. Kobierzyńskiej 117 a w Krakowie, proponujemy rozbudowany i elastyczny program zajęć dla osób chcących nauczyć się technik pracy z gliną. Umiejętności nabyte podczas warsztatów ceramicznych, pozwalają na samodzielne posługiwanie się nimi w warunkach domowych. Można je wykorzystać do tworzenia przedmiotów codziennego użytku, biżuterii, dekorów i do wielu zabaw z dziećmi. Nie ma czasu cenniejszego, niż ten spędzony razem, a nasze kursy rozszerzają wachlarz Państwa możliwości. Zapraszamy.

Herbata a ciąża

Okres ciąży to niezwykle ważny czas w życiu każdej kobiety. Już na początku ciąży, przyszła mama dostaje długą listę rzeczy, które nie są dla niej i dla powstającego w niej nowego organizmu wskazane. Co jednak z herbatą, którą również znajdziemy na niektórych listach produktów zakazanych dla przyszłych matek?...

Zestawy japońskie do herbaty to świetny prezent

0
Zestawy japońskie do herbaty to świetny prezent

Herbata zielona matcha kojarzy się najczęściej z Japonią. W kraju kwitnącej wiśni napój ten jest pity powszechnie, stamtąd pochodzi też ceremoniał przygotowywania i picia herbaty pudrowanej matcha. Rytuał ten jest bardzo elegancki i mimo wielu elementów wynikających z tradycji przygotowania tej bardzo zdrowej herbaty nie taki czasochłonny. W Krakowie co miesiąc w Centrum Kultury Manggha można się wybrać na pokaz parzenia herbaty matchy w wykonaniu adeptów sztuki Cha Dao, czyli Droga Herbaty. Jest to swego rodzaju przedstawienie, odbywające się w pięknym otoczeniu mat i parawanów. Kobiety ubrane w eleganckie kimona, wykonują wiele skomplikowanych czynności, których kolejność i sposób prowadzenia są rygorystycznie określone.

Jak przygotować tradycyjnie w domu herbatę matcha?

Tradycyjne parzenie herbaty zielonej matcha nie jest aż tak skomplikowane w domu. Dla osób ceniących piękne przedmioty, dobrą jakość herbaty i chcących choć na chwilę zanurzyć się w magii wolnego czasu (ponieważ każdy rytuał wymaga wolnego czasu), mamy przygotowane zestawy do przygotowania matchy. Są to zestawy rodem z Japonii, wykonane bardzo starannie tradycyjną ręczną metodą.

W tradycyjnym zestawie japońskim do matcha składającym się z trzech elementów mamy: czarkę matchawan, miotełkę chasen i puszka bardzo dobrej jakościowo herbaty matcha. Czarka do parzenia i picia herbaty ma charakterystyczny, uświęcony tradycją i praktyką kształt. Nazywamy ją matchawan. Bambusowa miotełka, wykonana z jednego kawałka bambusa poprzez precyzyjne nacięcia, służy do roztrzepywania proszku herbacianego w letniej wodzie o temperaturze około 65-70 stopni Celsjusza. Miotełka do matcha nosi nazwę chasen. Puszka zawiera zapas doskonałej, pudrowanej herbaty matcha, o zrównoważonym smaku, gdzie wytrawność jest równoważona przez lekką słodycz.

Skąd pochodzi herbata matcha?

Najważniejszą częścią zestawu dla smakosza jest sama herbata matcha. Wbrew pozorom nie wymyślili jej w Japonii. Przywędrowała z Chin, gdzie mielono herbatę już w X wieku za czasów dynastii Tang. Kolejna dynastia Song wprowadziła przydatny element, bambusowy pędzel chasen (czytaj: czasen). Sposób parzenia jak i sama herbata pudrowana, przywędrowały do Japonii wraz z buddyjskimi mnichami Zen. I tak już zostało.

Jak produkuje się herbatę matcha?

Sama herbata matcha jest produkowana z młodych, wiosennych listków. Dzięki temu jest znacznie delikatniejsza, jej zapach mniej przypomina siano, a bardziej trawę. Przed zbiorem krzewy przeznaczone na matchę są zacieniane bambusowymi matami, co ogranicza dostęp światła do liści herbaty. Zabieg ten powoduje, że liście mają więcej chlorofilu- zielonego barwnika roślinnego. Świeże liście wiosenne zawierają też znacznie więcej innych składników korzystnych dla zdrowia (witaminy, minerały). Trzeba pamiętać, że pijąc matchę, pijemy nie wywar zliści, ale ich zawiesinę rozprowadzoną w wodzie. Taka herbata zawiera więcej teiny, alkaloidu odpowiedzialnego za pobudzenie, więc przygotowując napój musimy to uwzględnić.

Jaka ilość matcha jest dobra na jeden kubek herbaty?

Do sporządzenia porcji herbaty o pojemności 200 ml dla jednej osoby, bierzemy płaską łyżeczkę od herbaty, czyli około 1,5 do 2 g proszku i roztrzepujemy bambusową miotełką w wodzie o temperaturze 70- 80 stopni bezpośrednio w matchawan. Powstaje spieniony napój, który mile łechce kubki smakowe i odświeża głowę. Czas spędzony na przygotowaniu i delektowaniu napoju jest bezcenny. Odrywa nas od prozy życia, daje potrzebny dystans i przywraca uśmiech. Smacznego :)

Jakie właściwości ma herbata matcha?

Więcej o właściwościach herbaty matcha przeczytasz na naszym blogu: https://www.smaksztuki.pl/pl/n/108

Krótko ujmując herbata matcha ma bardzo szerokie spektrum działania. Matcha skutecznie obniża poziom złego cholesterolu. Regularne picie matcha według badań obniża poziom cholelesterolu LDL, wzmacnia układ krwionośny, chroni przez zawałem serca. Pijąc matchę pijemy wszystkie liście, czyli cały surowiec roślinny. Dzięki temu wprowadzamy do organizmu mnóstwo naturalnych antyoksydantów, które pomagają usuwać wolne rodniki odpowiedzialne za zmiany nowotworowe. Zawiera mnóstwo naturalnych katechin, czyli przeciwutleniaczy działających przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo. Szczególnie istotna jest pochodna katechiny o nawie EGCg o bardzo mocnym działaniu przeciwnowotworowym, 100 razy silniejsza od witaminy C !!!

Oprócz powyższych właściwości, matcha jest też naturalnym energy drinkiem dzięki zawartości alkaloidu o nazwie teina. Mało jednak osób wie, że zawiera również aminokwas L-teaninę, która odpowiedzialna jest za wzmaganie wytwarzania fal alfa w mózgu człowieka, co skutkuje uczuciem relaksu. Stosowana jest również z powodzeniem w poprawie pamięci. Szczególnie kobiety lubią działanie herbaty matcha, bo pomaga spalić zbędne kalorie, bo przyspiesza aż 4-krotnie spalanie tłuszczu w komórkach. Na koniec warto dodać, że dzięki naturalnym witaminom i katechinom wzmacnia odporność organizmu. Jest również świetna w trakcie kuracji oczyszczających, bo usuwa z organizmu mnóstwo toksyn i metali ciężkich.

Z czego składa się pełen zestaw japoński do herbaty matcha?

Pełen zestaw do tradycyjnego przygotowywania i picia matcha zawiera pięć elementów. Oprócz opisanej wyżej czarki matchwan, bambusowej miotełki chasen oraz puszki z herbatą matcha, dodatkowo dochodzą: bambusowa łyżeczka do matcha chashaku, porcelanowa podstawka pod miotełkę. Te elementy mają znaczenie zarówno praktyczne jak i rytualne. Łyżeczka służy do odmierzania odpowiedniej ilości herbaty, w trakcie rytuału wygląda też świetnie. Podstawka ceramiczna jest bardzo praktyczna, dlatego że po użyciu miotełki możemy ochronić delikatne babusowe paseczki przed ułamaniem, pokruszeniem i odkształceniem. 

Gdzie można kupić prawdziwą herbatę matcha?

W związku z tym, że herbata matcha nadal jest dość mało znana, dobrej jakości matchę można spotkać rzadko. Jeśli szukacie prawdziwej japońskiej matcha zachęcamy do odwiedzenia naszego sklepu z herbatą w Krakowie Smak Sztuki lub zamówienia zestawu do picia herbaty matcha w naszym sklepie z herbatą online. Mieliśmy okazję pić już wiele różnych odmian matcha od różnych dostawców. W tej chwili możemy być dumni z jakości herbaty matcha, która jest w naszej ofercie. Ta japońska ma certyfikat ekologiczny i jest naprawdę pyszna oraz zdrowa.

Jakie produkty związane z matcha można kupić w sklepie z herbatą Smak Sztuki w Krakowie i online?

Zestaw japoński do matcha 3 elementowy LINK >>

Zestaw japoński do matcha 5 elementowy LINK >>

herbata matcha japońska LINK >>

herbata matcha chińska LINK >>

matcha herbata o smaku pomarańczowym z Chin LINK >>

miotełka do matcha Chasen LINK >>

Komentarze do wpisu (0)

Newsletter
Chcesz wiedzieć pierwszy o nowościach i promocjach w sklepie?
Chcę otrzymywać E-mail Newsletter. Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych do celów marketingowych zgodnie z

polityką prywatności

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl